Vladika Teodosije: Na nama je da sačuvamo veru, svetinje i zemlju

Foto: Eparhija raško-prizrenska

Episkop raško-prizrenski Teodosije služio je danas liturgiju u Babinom Mostu. Preostalim Srbima u opštini Obilić i na Kosovu poručio je da su primili veru, krsno ime, svetinje, zemlju u nasledstvo.

„Primili smo veru, primili smo krsno ime, primili smo ove svetinje, ovu zemlju, sve u nasledstvo, a na nama je da to sačuvamo. Na nama je da to životom svojim osveštamo, i na nama je da sve to predamo ovoj deci, koja isto imaju pravo i na ovu zemlju, i na ovu lepotu, i na ove svetinje, kao što smo mi imali pravo. Onda nećemo pogrešiti i onda ćemo imati spokojstvo i mir Božiji u dušama našim“ – kazao je vladika Teodosije.

„Da vas Gospod osnaži, da vas ukrepi, da vam dometne i snage i hrabrosti i svega da ostanete svoj na svome, zajedno sa crkvom svojom. Niste sami, tu su i sveštenici, tu su i monasi, tu su naše svetinje, tu su vaši bližnji, koji ni po kakvu cenu neće da napuste ove svete prostore. Niste sami, a svi smo mi sa Gospodom, koji nas nikad neće napustiti ako mi njega ne napustimo, koji nikad od nas neće okrenuti glavu, ako mi ne okrenemo glavu od Gospoda i krenemo suprotnim putem. Neka bi nas Gospod prosvetlio i naučio rečju svojom da budemo njegovi verni ljudi, verne sluge kako bi i mi ostvarili ono što Gospod od nas očekuje“.

U lokalnoj crkvi, pred vernicima tumačio je i pročitano Jevanđelje, govoreći o veri u Gospoda.

„Ako imamo mir Božji u sebi i veru, onda ništa nam spolja ne može nauditi, nikakav strah nas ne može smutiti i onda nećemo praviti greške, onako kako ih često pravimo u ovom životu. A imati mir Božji, znači da imamo, braćo i sestre, ljubavi prema Bogu, prema crkvi, prema ovoj svetoj zemlji kojom hodimo i kojom su hodili naši preci, prema ovim svetinjama koje su nam date od Boga i od naših svetih. Ako imamo tu ljubav, onda nećemo pogrešiti“, kazao je.

Ukazao je da se varaju oni koji su okrenuti samo sebi i sticanju materijalnog, misleći da time postižu zemaljsku sreću i zemaljski mir.

„Jedini pravi mir i blagostanje i sreća dolaze od Gospoda. To je ono što ne prolazi. Ovozemaljsko je kao senka i san. Sada ih vidimo, ali ih onda nema. A sa ovim životom treba da zadobijemo večni“, preneo je vladika raško-prizrenski.

Episkopu su sasluživali iguman manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, arhimandrit Mihajlo, kao i sveštenici mitrovičkog i prištinskog namesništva.