Lajčak: Sledeće nedelje razgovori na osnovu konkretnih predloga teksta

Foto: Miroslav Lajčak/X

Iako se Lajčak ponovo ponadao da će ove nedelje doći do finalizacije aranžmana u vezi sa pitanjem dinara, još jedna runda dijaloga završena je bez dogovora.

„Danas sam bio domaćin niza bilateralnih sastanaka sa glavnim pregovaračima Kosova i Srbije kako bismo nastavili našu diskusiju o privremenom rešenju za one koji su najviše pogođeni odlukom CBK“, oglasio se izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Iako je izostalo rešenje, Lajčak je bez iznošenja detalja kratko saopštio da su se strane složile da „nastavimo naše napore sledeće nedelje na osnovu konkretnih predloga teksta“.

U novoj rundi dijaloga o pitanju dinara u Briselu, za razliku od prethodnih, izostao je susret glavnih pregovarača Beograda i Prištine, već su oni odvojeno razgovarali sa Lajčakom.

I ove razgovore pratili su oprečni navodi strana. Da razgovori nisu bili uspešni, potvrdile su obe strane, međutim, upirući rukom jedna u drugu – kao glavne krivce zbog toga što i dalje nije rešeno pitanje dinara.

Glavni pregovarač Beograda, Petar Petković, kazao je na konferenciji za medije da je srpska strana „učinila sve u nameri da se pronađe rešenje povodom jednostrane odluke Prištine da ukine dinar i platni promet iz Srbije na Kosovu“.

Naglasio je i da je izašao sa konstruktivnim predlogom koji je, kako je kazao, od strane Lajčaka i njegovog tima ocenjen kao veoma solidna osnova za nastavak razgovora.

Sa druge strane, rekao je da Priština nije ni donela komentar na predlog EU.

Zbog toga, kaže, danas nije ni došlo do trojnog sastanka, jer Priština koja, kako tvrdi, nije imala nikakav predlog i nije htela da razgovara ni o drugim predlozima.

Besnik Bisljimi, sa druge strane, kazao je da je navodno Beograd taj koji ne želi da se reši pitanje dinara, te da srpska strana „samo kupuje vreme“.

Ističe da Beograd nema interes da se bavi Srbima sa Kosova, već da je trud srpskih zvaničnika usmeren na „licenciranje jednog privrednog subjekta Srbije na Kosovu“, a što je, kako je dodao, za Prištinu neprihvatljivo.

Bisljimi, za razliku od Petkovića, nije pominjao obavezu da strane dostave komentare na prethodno iznet predlog EU. Čak je i kritikovao Beograd zbog toga što je dostavio ovaj papir, navodeći da je samo trebalo da se razgovara o predlogu Evropske unije.

Govoreći o sastanku koji je zakazan za sledeću nedelju, poručio je da su se složili da on „ne može biti zloupotrebljen ni na koji način“, te da je navodno Srbija pristala da se razgovara isključivo o predlogu EU.