Petković čestita Vaskrs i kritikuje Prištinu – „na svetoj kosmetskoj zemlji danas je ugroženo sve što je srpsko“

Petar Petković (Foto: Radio Goraždevac, arhiva)

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, čestitao je danas Vaskrs vernicima pravoslavne veroispovesti, a posebno Srbima na Kosovu. Ukazujući na planiranu posetu Kosovu i Visokim Dečanima za praznik, poručuje da mu to nije onemogućila „bezumna“ politika Prištine.

„Vaskrs je praznik koji nas ujedinjuje oko tradicionalnih, duhovnih i moralnih vrednosti ljubavi, pravde, razumevanja i zajedništva, koje su bliske svim ljudima i koje predstavljaju nesalomivi duhovni stožer i trajni imenitelj postojanja i trajanja srpskog naroda“, poručio je Petković.

Navodi da nas poruke ovog praznika podsećaju na to da je „u dubokim istorijskim brazdama srpskog imena, kroz našu vekovnu istoriju, zapisano suprotstavljanje nepravdi i nasilju, koje se sprovodilo, a sprovodi se i danas, nad našim nacionalnim identitetom, imenom, i našom svetom prvoslavnom verom“.

„Na našoj svetoj kosmetskoj zemlji danas je ugroženo sve što je srpsko, ali upravo tu, na tim prostorima, začet je i iznedren neprolazni plod našeg večnog nacionalnog i državnog dostojanstva i naše nepokolebljive odlučnosti da sve što je naše branimo i sačuvamo mirnim putem, oslanjajući se na snagu zajedništva i odlučnosti da se suočimo sa svim savremenim i budućim izazovima“, kazao je Petković.

Podsetio je na to što mu je kosovska vlada odbila zahtev da za Vaskrs poseti Kosovo.

„I ove godine sam želeo da radost najvećeg hrišćanskog praznika podelim sa našim narodom na Kosovu i Metohiji, ali bezumna politika Prištine mi je to onemogućila. Radilo se o poseti za praznik koji sam po sebi nosi poruke mira, ljubavi i razumevanja, među svim ljudima dobre volje, bez obzira na veru ili naciju. I upravo te poruke sam želeo, zajedno sa našim narodom, da uputim iz Visokih Dečana, koji su naš stožer i vekovni svetionik“, navodi Petković.

Ipak, kaže da je „bez obzira na fizičku razdvojenost, čvrsto i nepokolebljivo, uvek, pa i danas, na ovaj veliki praznik, sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji“.

„A, Hristova pobeda za nas je nada, koja nam u svom jedinstvenom značenju uvek i iznova poručuje da istrajemo u afirmaciji dobra, ne gubeći veru u bolje i srećnije sutra i u novi život, koji uvek dolazi posle stradanja“, dodao je.

Petković poziva da se „okrenimo miru, zajedništvu i čovekoljublju“:

„Da učinimo sve da nam praznična radost bude čista i potpuna, kako bi istinski svedočili Hristovom Vaskrsenju. A Kosovo i Metohija, doveka kao deo Srbije, ostaje naše pamćenje, naše saborno odredište, gde čuvajući naša ognjišta i naše svetinje mi danas temeljimo našu budućnost“, zaključio je direktor Kancelarije za KiM.

Vaskrs su prethodno čestitali i drugi beogradski zvaničnici, uključujući srpskog predsednika i premijera.

Aleksandar Vučić je slično Petkoviću poručio da je „Kosovo i Metohija – svetinja nad svetinjama“, „sastavni deo Srbije“ i „duša našeg nacionalnog bića“.