Orahovac: Ponoćnom liturgijom započela proslava Vaskrsa

Foto: Radio Goraždevac

Svetom liturgijom u ponoć, u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, počela je trodnevna proslava Vaskrsa. Liturgiju je služio paroh orahovački otac Milan Stanojević uz prisustvo velikog broja vernika.

Sveštenik Milan je pre liturgije poveo litiju oko crkve u koju su vernici pošli sa svećama na kojima je goreo plamen sa blagodatnog ognja.

Pred kraj liturgije je čitana Vaskršnja poslanica patrijarha Porfirija u kojoj je govorio o nevoljama, nesrećama, ratovima, koji se dešavaju širom sveta. Takođe je govorio i o stradanju srpskog naroda kroz istoriju, u dva svetska rata, ratu u Hrvatskoj i Bosni, pa sve do današnjih stradanja kroz koji srpski narod prolazi.

Patrijarh se u poslanici osvrnuo na predlaganje rezolucije o genocidu u Srebrenici koja je aktuelna u poslednje vreme. On kaže da ne treba da se umanjuju zločini u Srebrenici ali da isto tako ne treba da se prećutkuju zločini nad srpskim narodom u okolini ovog mesta, i ako predlagači rezolucija to nikad ne spominju.

“Po njima, postoji ekskluzivno pravo na žrtvu i bol zbog iste. Po nama, sve nevine žrtve su nevine žrtve, bile one muslimanske ili hrvatske ili pak srpske, što ‘mudro’ prećutkuju savremeni revizionisti i neprijatelji istorijske istine, koji svojim nametanjem ekskluzivnog prava na bol i žrtve, ostavljaju svima nama koji živimo na ovim prostorima kamen spoticanja za budućnost”, rekao je patrijarh Porfirije.

Nakon čitanja poslanice, veliki broj naroda je prišao da se pričesti a zatim i uzme naforu.

Otac Milan je na kraju liturgije kratko čestitao Vaskrs, izražavajući veliku radost zbog prisustva velikog broja vernika. Posebno je istakao zadovoljstvo zbog dolaska velikog broja raseljenih Orahovčana koji su se vratili u svoje domove kako bi proslavili najveći hrišćanski praznik. Održao je kratku besedu u kojoj je više puta vernicima uputio najradosniji hrišćanski pozdrav ,,Hristos Vaskrse”.