Svečlja: Za jedan dan 29 ljudi zatražilo zamenu vozačke dozvole

FOTO: KoSSev

Uspešno je počela primena odluke kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova kojom se omogućava prelazak sa vozačkih dozvola izdatih od strane Republike Srbije za građane na Kosovu, na kosovske vozačke dozvole, oglasio se danas kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja.

On poručuje da se danas pozivu ministarstva odazvalo 29 građana u devet opština širom Kosova.

„Biće ovo dobra prilika za naše građane koji će, nakon što budu opremljeni vozačkom dozvolom naše Republike, imati priliku da se slobodno kreću unutar naše zemlje“, ocenjuje Svečlja.

Naglašava da je ministarstvo donelo odluku o promeni dozvole usled zahteva „naših građana iz redova srpske zajednice i Kosovske policije, u cilju povećanja javne bezbednosti i rešavanja zahteva građana“.

Svečlja se zahvalo građanima na saradnji i pozvao ih da iskoriste priliku do isteka roka.

A rok za prelazak sa srpskih dozvola na kosovske trajaće tri meseca, tj. do 9. avgusta. Po njegovom isteku saobraćanje na Kosovu sa srpskim dozvolama koje su izdavane za građane na Kosovu, više neće biti moguće.

Uslovi i proces ove procedure u većini su jasno izneseni u prethodnim danima, ali jedno od ključnih pitanja – da li će se građanima po završetku procesa izdavanja kosovskih vozačkih dozvola, vraćati važeća srpska – nije jasno naznačeno.

Svečlja takođe danas u svojoj objavi nije dao odgovor na ovo pitanje.

Odluka Prištine o zameni vozačkih dozvole naišla je na pozitivne reakcije pojedinih ambasadora na Kosovu.