Svetlana Miladinov posetila Orahovac i Veliku Hoču

Foto: Radio Goraždevac

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Svetlana Miladinov posetila je danas Orahovac i razgovarala sa predstavnicima institucija. U Gimnaziji Orahovac su je dočekali profesori sa direktoricom Dobrilom Vitošević i prikazali deo izložbe starih fotografija koju su zajedno pripremili kolektiv Gimnazije i učenici u saradnji sa meštanima Orahovca i Velike Hoče

Direktorica Dobrila se zahvalila g-đi Miladinov na poseti i podršci i kazala da su ove stare fotografije dokaz naše prošlosti, ali i poruka za buduće generacije:

,,Ovo su fotografije naših učenika i profesora koji su doneli svoje stare porodične fotografije koje su i iz perioda između dva rata Velikog i Drugog svetskog rata i na taj način doprineli očuvanja istorijskog trajanja u Orahovcu i Velikoj Hoči. Mi smo pokušali na sve načine da u malom prostoru na kome živimo u stravičnim uslovima da se može opstati i sačuvati prošlost koja će nadam se biti poruka budućim generacijama da smo ovde na ovim prostorima svoji na svome. Da nismo došljaci, da nismo neko ko nema vrlo duboke korene i da se ta tradicija opstajanja nastavlja”, kazala je direktorica gimnazije Orahovac.

Izložba starih slika (Foto: Radio Goraždevac)

Svetlana Miladinov je rekla da ne postoje te makaze koje mogu srpsku istoriju da kroje i prekrojavaju.

,,To je upravo ono što sam ovde videla u ovih pet dana  koliko sam ovde. Tradicija i školstva i postojanja srpskog naroda otkad postoji, postoji i obrazovanje. Jednostavno ko god nešto probao da prekroji, iskroji, napravi drugačije mnogo će da pogreši jer definitivno, ne samo ove slike, nego ono što dobijaju naša deca od prosvetnih radnika u vidu obrazovanja, ali i ono samo od kuće što donose i što im pričaju u porodicama će na osnovu ovih fotografija imati pravu sliku o tome gde je Srbija, gde su njeni koreni, gde je srpski narod, gde je srpstvo, gde je obrazovanje i koliko je ljudi palo za ovu našu slobodu koju čuvamo i nikom je ne damo”, kazala je ona.

Kancelarija za KiM je delom pomogla pripremanje izložbe, a deo sredstava za izradu fotografija je Gimnaziji Orahovac poslalo i Udruženje istoričara Posavina.

Pored gimnazije u Orahovcu, Svetlana je posetila i OŠ ,,Dositej Obradović”, OŠ ,,Svetozar Marković” u Velikoj Hoči, kao i vrtić ,,Naša radost” u Orahovcu.