Optuženi Nedeljko Spasojević pred sudom daje izjavu o ubistvu Olivera Ivanovića

Foto: Kim
U nastavku suđenja osumnjičenima za umešanost u ubistvu Olivera Ivanovića pred sudom danas govori jedan od optuženih u ovom slučaju Nedeljko Spasojević. On objašnjava sudskom veću šta je radio kritičnog dana kada se desilo ubistvo srpskog političara.

Pred sudskim većem Osnovnog suda u Prištini, optuženi Nedeljko Spasojević koga tužilac tereti  da je zloupotrebio službena ovlašćenja tako što je dozvolio neovlašćenim licima da uđu na lice mesta i da unište tragove ubistva, odnosno dokaze koji su se nalazili na licu mesta.

Spasojević je rekao je da je 16. januara 2018. godine bio na terenu gde je asistirao Kosovskoj agenciji za imovinu koja je obavljala iseljavanje u jednom uzurpiranom objektu. Nakon izvesnog vremena, kaže, ekipa sa kojom je  bio na terenu saznala da je Oliver Ivanović pronađen u besvesnom stanju u blizini svoje kancelarije, te da su tamo kolege i da je pozvana Hitna pomoć. Objasnio je da je od nadležnog dobio naređenje da ode i proveri “da li ima nešto” za policiju.

„Autom sam krenuo prema kancelariji koja se nalazila nekih do 150 metara od mesta gde sam prethodno bio, službenim autom Golf 4 karavan sive boje, usput sam sreo kolege Jovanović Žarka i Marković Dragišu u neposrednoj blizini. Zajedno sa njima sam došao na mesto gde je pronađen Oliver Ivanović. Napominjem kada sam došao na mesto ispred kancelarije, to nije bilo lice mesta, nije bilo obezbeđeno“, kazao je Spasojević pred sudom.

Kaže da je od kolege saznao da je Ivanović pronađen u besvesnom stanju i da im je lekar rekao da se najverovatnije radi o srčanom udaru.  Međutim, kaže da mu je bilo sumnjivo da se radi o srčanom udaru jer mu je prethodno vlasnik jednog lokala ispričao kako je petnaest minuta ranije razgovarao sa Oliverom koji, kako mu je objasnio, bio dobro raspoložen, nasmejan i fizički dobro izgledao. „To mi je dosta bilo čudno, s obzriom da je doktor rekao da je verovatno srčani udar“.

Ispričao je da je potom otišao na mesto gde je Ivanović pronađen i da je prilikom fotografisanja svojim telefonom uočio jednu, a potom još tri ili četiri čaure, istog kalibra. „Sve čaure su bile identične. Iste su bile, proizvođač je „Siller & Bellot“.  Odmah sam pomerio auto unazad 10 do 15 metara, rekao kolegama da odmah razvučemo traku i pozvao mog pretpostavljenog koji me je poslao ispred kancelarije, M.M. obavestio sam ga telefonom o činjeničnom stanju, rekao da sam obezbedio lice mesta. Cela procedura je trajala nekih 3 do 4 minuta“.

Po postavljanju trake na lice mesta su, kaže došle kolege iz Regionalne istražne jedinice koje su preuzele lice mesta. Kaže da se tu njegova obaveza završila i da je službeni automobil predao kolegi.  Spasojević je objasnio da njegova nadležnost inače nisu teška krivična dela, već laka, poput krađa i razbojništava.

Nedeljko Spasojević je objasnio da je potom sa kolegama iz Regionalne direkcije iz Prištine peške išao po gradu i proveraovao da li su kamere za video nadzor iz različitih objekata nešto zabeležile. Kaže dok su išli peške naišli na zapaljeno vozilo za koje se kasnije ispostavilo da je korišćeno tokom ubistva.

Rekao je i da je o svemu sačinio izveštaj i predao nadležnima, kao i fotografije sa lica mesta koje je zabeležio svojim telefonom.

Spasojević je optužen i za pomaganje orgnizovanoj kriminalnoj grupi koju predvode Žarko Veselinović, Milan Radoičić i Željko Bojić. Njegov advokat Faruk Korenica ga je upitao i da li ih poznaje.

„Željko Bojić je bio Regionalni šef operative, direktno meni nije bio pretpostavljen. Poznajem ga i nikada mi on lično nije dao neko naređenje. Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića poznajem iz grada, sa njima nisam bio blizak, niti imao bilo kakvu poslovnu saradnju osim što ih poznajem iz grada. Nisam bio član te grupe. Znači, nikada sa njima nisam kafu popio. Sa Bbojićem sam se viđao, znam ga dok je bio šef policije, ali se nisam sa njim viđao blisko, nisam se sa njim družio, niti sam kod njega išao na slave. Naravno da poznajem čoveka. Nismo bili bliski“, kazao je Spasojeivć.

Spasojević je naglasio da je od dana ubistva do hapšenja 23. 11. 2018. godine uglavnom boravio u Mitrovici, te da je grad napuštao samo nekoliko puta iz privatnih razloga.

Nakon ispitivanja od strane branioca Faruka Korenice, Spasojevića će ispitivati i tužilac i sudsko veće. Potom je predviđeno izjašnjavanje još dvoje optuženih u ovom slučaju – Silvane Arsović i Radeta Basare. Ostala trojica optuženih, Marko Rošić, Žarko Jovanović i Dragiša Marković su se izjasnili da će se braniti ćutanjem.

14:21 – Ispitivanje od strane tužioca

Nakon pauze, Nedeljka Spasojevića je ispituje tužilac Burim Ćerkini.

Tužilac ispitivao Spasojevića o prolasku lokalnog poštara nakon obezbeđivanja mesta događaja, kao i da li je na mestu događaja video optuženu Silvanu Arsović ili neko drugo lice iz kancelarije.

“Koliko se sećam video sam je u hodniku uplakanu i postavio sam joj dva potanja: da li je cula i videla nešto? Više se nisam zadržavao jer sam izašao da radim napolje. To je sve trajalo tri minuta dok nismo postavili traku”, objasnio je Spasojević.

Kada je došla Regionalna istražna jedinica, Spasojević je predložio da se postavi još jedna traka kako se ne bi pravila gužva blizu lica mesta. Spasojević je dodao da nije potpuno napustio lice mesta nakon dolaska Regionalne jedinice, ali je ponovio da se tu završila njegova dužnost.

“Ništa ja nisam radio dobrovoljno i na svoju ruku, samo ono što mi je naređeno. Pružanje asistencije se svodilo na to da sam na zahtev Regionalne istražne jedinice pregledao kamere u neposrednoj blizini, da se konstatuje gde imaju kamere”, kazao je Spasijević.

Na pitanje da li je bilo kamere u kancelariji Olivera Ivanovića, Spasojević je naveo da nije ulazio u kancelarije, već samo u hodnik i da na zidu postoji kamera.

I na pitanja tužioca je odgovarao da je nakon obezbeđivanja lica mesta sa kolegama iz Istražne jedinice iz Prištine otišao do mesta gde je zapaljen automobil za koji se kasnije ispostavilo da je iz njega izvršeno krivično delo. “Kada smo došli do vozila, ja sam bio van trake, nisam ulazio unutra jer to nije moj posao, ja sam pružao asistenciju. A tu su već bili forenzičari iz Prištine”.

15:43 – Ispitivanje od strane sudskog veća

Nakon završetka ispitivanja od strane tužioca, i sudsko veće je postavilo pitanja optuženom Spasojeviću.

U odgovoru, Nedeljko Spasojević je rekao da je poznavao ubijenog Olivera Ivanovića i da je sa njim bio u korektnim odnosima.

Sudija Valjon Kurtaj podsetio da se Spasojević optužuje da je u danu ubistva vozio vozilo Golf 4, te kazao da je pomagao osumnjičevima za ubistvo Olivera Ivanovića.

“Kritičnog dana sam vozio auto od policijske stanice do ulice Kralja Petra. Nakon toga sam oko 08.05 otišao u pravcu kancelarije Olivera Ivanovica. Auto je nakon toga predat istražnom policajcu Srđanu Kostiću i ja ga više nisam vozio. U tom periodu smo imali tri ili četiri ispravna vozila. Jedno je bilo na sektoru, jedno je bilo u policijskoj stanici, a jedno u istrazi koje su koristili forenzičari i istražni policajci. Dan ranije nisam vozio auto, pogotovo ne u 23. 00 časa noću”, kazao je Spasojević.

“Vozilom sam došao do mesta događaja i nakom pet minuta predao vozilo kolegi koji je otišao, i pronašao spaljeno vozilo”, dodao je on tokom ispitivanja sudije Valjona Kurtija.

Sudija je pitao Spasojevića da li poštar Vojkan Antić bio na licu mesta kada je došao. “Ne sećam se, mislim da je posle prošao. On nije uzimao nikakve beleške, već ne nosio papire i poštarsku torbu”, kazao je Spasojević.

Sudija je pitao Spasojevića kako je saznao gde se nalaziolo spaljeno vozilo. “Jedna grupa policajaca je išla sa mnom jednom ulicom, a druga grupa sa drugim istražnim policajcem u drugu. Nisam ja inicirao da se ide tim ulicama, već je tako naređno”, rekao je optuženi.

Nedeljko Spasojević je objasnio da je ranije radio u srpskij policiji, ali je 2013. integrisan u kosovsku, nakon postizanja Briselskog sporazuma.