Popis se završava, a građanima Severne Mitrovice popisivači nisu zakucali na vrata

„Ne“, „Ne“, Ne“, i još desetak puta ista reč – ovako glasi odgovor građana severnog dela Kosovske Mitrovice na pitanje – da li ste učestvovali na popisu stanovništva. Svi sagovornici KoSSev-a sa kojima smo razgovarali na mitrovačkim ulicama daju isti odgovor i na pitanje zbog čega nisu – niko nam nije zakucao na vrata.

Još dva dana ostala su do završetka popisa stanovništva na Kosovu. I dok se zvanične institucije oglašavaju navodeći da je do sada popisano više od 1,3 miliona stanovnika, od čega oko 1.000 na Severu Kosova, u severnom delu Kosovske Mitrovice, sa druge strane, na prvi pogled deluje kao da se ovaj proces i ne sprovodi.

Razgovarali smo sa više desetina građana grada na Ibru. Svi su nam kazali da ih popisivači nisu posetili – neki ispred kamera, a drugi nakon što su kamere ugašene.

Ujedno tvrde da nisu čuli da su popisivači posetili njihove sugrađanine.

„Niko nije bio, ne znali da li su kod bilo koga bili“, jednoglasno poručuju.

Što se tiče redakcije KoSSev-a nikom od novinara i osoblja takođe od popisivača nije dolazio niti kontaktirao do objavljivanja ovog teksta.

Jedna od sagovornica iz Jarinja čak kaže da nije ni upoznata da je popis u toku.

„To mi je novost što sada čujem, stvarno ne znam“, kazala je.

Sličan odgovor daje i penzioner sa kojim smo razgovarali.

„Nisam ni bio informisan, nisam znao, niti me je ko pozvao, tako da je to prošlo bez mene“, naveo je.

Agencija za statistiku Kosova najavila je još na početku procesa popisa stanovništva da se kazne za građane koji se ne odazovu popisu ili daju pogrešen informacije, kreću i do 2.000 evra.

Pojedini sagovornici KoSSev-a kažu da nisu upoznati sa tom informacijom.

„Auuuuu“; „Strašno“, „Pojma ti ja nemam“, „Nisam to ni znala, šta da mislim, samo nam još to treba, samo nam dodaju“, „država može sve da uradi. Moje mišljenje se i ne važi“, poručuju.

Uprkos najavljenom kažnjavanju, neki od građana sa kojima smo razgovarali smatraju da se većina Srba neće odazvati popisu, iako ih službenici posete.

„Zašto bih se popisala“, upitala nas je jedna od sugrađanki.

Stariji muškarac poručuje „neću da se popišem, šta će mi to, ja sam mator čovek“.

Sa druge strane, više njih je kazalo da će se uskladiti sa većinom – „nisam čula da se neko popisuje“, „ako se drugi ne popisuju zašto bih ja“, poručuju.

Jedan od sugrađana, međutim, kaže da nije siguran da li bi se odazvao popisu:

„Više bih, nego što ne bih“, kazao je.

Popis stanovništva na Kosovu počeo je 5. aprila i, ukoliko ne dođe do produžetka, trajaće do 17. maja, tj. do petka.

U pitanju je drugi popis stanovništva na Kosovu od 1999. godine, nakon onog iz 2011. godine koji su Srbi, i sa severa i sa juga, gotovo potpuno bojkotovali. Da neće učestvovati na novom popisu, na samom početku procesa poručilo je više srpskih stranaka na Kosovu, dok je Srpska lista čak i u ime svih građana srpske nacionalnosti saopštila da ni oni neće učestvovati.

Agencije za statistiku Kosova od samog početka procesa oglašavala se sa navodima da se suočavaju sa pojedinim problemima u realizaciji popisa na Severu.

Pre svega nekoliko dana iz ove Agencije su saopštili da je popisano oko 1.3 miliona osoba na celom Kosovu, te da se očekuje da će na završetku procesa biti 1,5 miliona stanovnika.

Sa druge strane, kada je Severu u pitanju, Agencija je navela da je popisano oko 1,000 ljudi.