RSE: Potraga za helikopterom kojim se prevozio predsednik Irana nakon ‘teškog sletanja’

FOTO: Tanjug/AP Photo/Vahid SalemI
FOTO: Tanjug/AP Photo/Vahid SalemI

Spasilačke ekipe tragaju za helikopterom sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem i ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amir-Abdolahjanom (Amir-Abdollahian), za koji je iranska zvanična novinska agencija IRNA navela da je imao problema sa sletanjem po magli na severozapadu Irana, prenosi stranica Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Iranska vlada je ranije danas saopštila da je helikopter kojim se prevozio Raisi jedan od tri helikoptera u konvoju koji je leteo blizu granice sa Azerbejdžanom.

Državna televizija i iransko ministarstvo unutrašnjih poslova naveli su da spasioci pokušavaju da dođu do mesta, ali nisu naveli detalje.

Ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi rekao je da spasilački timovi imaju poteškoća da dođu do lokacije zbog teških vremenskih uslova.

„Čekamo dalje detalje“, rekao je Vahidi. On je dodao da je Hitna pomoć na putu ka mestu gde je sleteo helikopter sa Raisijem.

Kako piše agencija Asošijeted pres (AP), a prenosi RSE, Raisi je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan. Državna televizija je javila da se incident dogodio u blizini Jolfe, grada na granici sa Azerbejdžanom, oko 600 kilometara severozapadno od iranske prestonice Teherana.

Sa Raisijem su putovali iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan (Hossein Amirabdollahian), guverner iranske provincije Istočni Azerbejdžan i drugi zvaničnici, izvestila je državna novinska agencija IRNA.

AP je preneo da je jedan zvaničnik lokalne vlade upotrebio je reč „sudar“ da opiše incident, ali je priznao iranskim novinama da sam tek treba da dođe do mesta gde se dogodio incident.

Ni IRNA ni državna TV nisu dale nikakve informacije o Raisijevom stanju.

Spasioci su pokušavali da stignu do mesta, prenosi AP pozivajući se na izveštaje državne televizije, ali su ih ometali loši vremenski uslovi.

Raisi je boravio u Azerbejdžanu rano u nedelju da bi otvorio branu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim. Reč je o trećoj brani koju su dve nacije izgradile na reci Aras.

Poseta je organizovana, prenosi AP, uprkos zahlađenju u odnosima Irana i Azerbejdžana nakon oružanog napada na Ambasadu Azerbejdžana u Teheranu 2023. Odnose dve države dodatno opterećuju i diplomatski odnosi Azerbedjžana sa Izraelom, koji iranska šiitska teokratija smatra svojim glavnim neprijateljem na Bliskom istoku.

Iran raspolaže značajnim brojem helikoptera, ali međunarodne sankcije otežavaju nabavku delova za njih, prenosi AP. Iranska vojna vazdušna flota mahom datira iz perioda pre Islamske revolucije 1979. godine.

Šezdesettrogodišnji Raisi je tvrdolinijaš koji je ranije vodio pravosuđe u zemlji. Na njega se gleda kao na štićenika iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, a neki analitičari sugerišu da bi on mogao da zameni 85-godišnjeg lidera nakon njegove smrti ili ostavke na tu funkciju.

Raisi je pobedio na predsedničkim izborima u Iranu 2021. godine, tokom kojih je zabeležen najmanji odziv u istoriji Islamske Republike. Raisija je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) delom zbog njegove umešanosti u masovno pogubljenje hiljada političkih zatvorenika 1988. na kraju krvavog iransko-iračkog rata.

Pod Raisijem, Iran trenutno obogaćuje uranijum i ometa međunarodne inspekcije. Iran je naoružao Rusiju u ratu protiv Ukrajine i pokrenuo napad dronovima i projektilima na Izrael usred njegovog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Iran podržava Hamas, koji su SAD i Evropska unija označile kao terorističku organizaciju.

Takođe, pruža podršku u naoružanju proksi grupa na Bliskom istoku, poput Huta u Jemenu i Hezbolaha u Libanu.