Zvaničnica Stejt departmenta: ZSO suštinski korak ka evroatlantskom putu Kosova

Elizabet Alen i Vjosa Osmani potpisuju memorandum o razumevanju (Foto Koha)
Elizabet Alen i Vjosa Osmani potpisuju memorandum o razumevanju (Foto Koha)

Podsekretarka Stejt departmenta za javnu diplomatiju Elizabet Alen je u Prištini izjavila da je sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani „razgovarala o mnogim pitanjima, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom“ za koju je navela da je „suštinski korak ka evroatlantskom putu Kosova“ koji SAD podržavaju.

Zamenica državnog sekretara SAD za javnu diplomatiju je sa predsednicom Kosova potpisala memorandum o razumevanju radi udruživanja snaga protiv manipulacije informacijama od strane drugih zemalja.

„Sa predsednicom smo jutros imali produktivnu diskusiju o dezinformacijama, politici, podršci civilnom društvu i multilateralnom angažmanu. Razgovarali smo i o kritičnom pitanju evropskog i evroatlantskog puta Kosova. Ponovila sam da možemo najbolje da podržimo put Kosova ka evropskim i evroatlantskim institucijama kada imamo blisku saradnju i koordinaciju. Znam da je ovo veoma važna stvar za vas, predsednice Osmani. Razgovarali smo o suštinskom koraku ka evroatlantskom putu Kosova – napredovanju Kosova ka Zajednici opština sa srpskom većinom“, rekla je Alen.

Ona je kazala i da su „dezinformacije sve veći problem i da bilateralni pristup tome može pomoći u borbi protiv njih“.

„Okvir Vlade SAD fokusira se na borbu protiv manipulacije informacijama, a ovaj memorandum o sporazumu između SAD i Kosova uključuje nekoliko tačaka. U njemu se detaljno govori o izgradnji strateških komunikacionih kapaciteta kroz evropsku digitalnu diplomatiju, razmenu i druge okvirne aktivnosti“, dodala je ona.

Prema njenim rečima, SAD prepoznaju da autoritarne vlade manipulišu informacijama i šire dezinformacije.

„Kako bi uticale na ljude širom sveta da poseju haos, podele i potkopaju poverenje u institucije, posebno u demokratske institucije. Bezbednost i stabilnost u Južnoj i Centralnoj Evropi, posebno na Zapadnom Balkanu, glavni su prioriteti koje sam isticala u svakom delu regiona tokom mog puta“, rekla je Alen.

Vjosa Osmani je kazala da „kampanje dezinformacija predstavljaju veliku pretnju stabilnosti i nacionalnoj bezbednosti Kosova, ali i Zapadnog Balkana u celini“.

„Ove kampanje imaju za cilj da poseju strah, manipulišu javnim mnjenjem i potkopaju poverenje u demokratske institucije. Ali, iznad svega, oni žele da naruše demokratiju i demokratske vrednosti koje su temelji naših država“, rekla je Osmani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa podsekretarkom Alen.

Osmani je kazala da Kosovo nije pošteđeno dezinformacija i sajber napada i da se oni intenziviraju kao „rezultat uticaja Rusije u regionu preko Srbije“.

„Sporazum koji je danas potpisan ima za cilj borbu protiv toga. To nije samo još jedan sporazum, već je to prekretnica, jačanje naše saradnje u borbi protiv manipulacije informacijama”, rekala je Osmanijeva.

„SAD su naš glavni saveznik i naše partnerstvo sa SAD je egzistencijalno za svaki uspeh Kosova“, zaključila je Vjosa Osmani.

Posle sastanka sa Osmanijevom, američka podsekretarka Alen se susrela i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Ona je u subotu posetila selo Drsnik u opštini Klina gde je, kako je saopšteno, „otkrila rimske mozaike koje arheolozi restauriraju zahvaljujući podršci Ambasadorskog fonda Stejt departmenta za očuvanje kulture”.