Promocija romana „Otkucaji duge“ i zbornika pesama „Đurđevdansko sastajanje“

Dom kulture Gračanica (Foto: Igor Vuković)
Dom kulture Gračanica (Foto: Igor Vuković)
Dom kulture „Gračanica“, Dom kulture „Stari Kolašin“ i PKC „Akvarijus“ organizuju promociju romana „Otkucaji duge“ autora Petra Todorovića i zbornika pesama „Đurđevdansko sastajanje“ Udruženja pisaca iz Kragujevca u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Gračanici.

Roman „Otkucaji duge“ autora Petra Todorovića i zbornik pesama „Đurđevdansko sastajanje“ Udruženja pisaca iz Kragujevca biće promovisan sutra u 20 časova u PKC „Akvarijus“.

Dan kasnije, 22. maja promocija romana i zbirke pesama biće upriličena najpre u Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku u 13 časova, a zatim u 20 časova u Domu kulture u Gračanici.

„Aleksandar je dete iz malenog bosanskog sela, koje se krajem 19. veka upućuje na veoma neizvestan i uzbudljiv put. U svojoj dirljivoj avanturi upoznaje Mariju, Austrougarku nežne naravi. Po povratku u Bosnu i zasnivanja porodice dočekuje ih Prvi svetski rat, koji je samom činjenicom da je Marija Austrougarka za njih posebno težak period. Nakon njihove tragične smrti sva zemlja koju su obrađivala njihova deca biva nacionalizovana. Za trenutak izobilje prerasta u golu borbu za preživljavanje. Safet, kum stradale porodice, postaje glavni akter ujedinjenja. Drugi svetski rat donosi poseban preokret u životima glavnih junaka. Nakon višedecenijske borbe priča se nastavlja u Albaniji, Turskoj i Austriji, državama koje su posebno važne u opisivanju ratova u Bosni i na Kosovu. Multietničko društvo, različitost govornog područja, izdaja, pohlepa, ljubav, strast, glavni su narativni motivi. Kako je avantura započela tako se i završava. Marija i Aleksandar počinju neku novu priču sa novim stolećem ispred sebe“, detalj je iz romana.

Zbornik pesama „Đurđevdansko sastajanje“ Udruženja pisaca Kragujevca donosi pesme članova tog udruženja i gostiju, a knjigu su priredili Radenko Bjelanović i Petar Todorović.

U programu učestvuju: Petar Todorović, Radenko Bjelanović, Momčilo Milojević, Žarko Radović, Dragutin Đukić, Dragan Vukašinović, Novica Sovrlić i Živojin Rakočević.