Generalni direktor RTK: Treba da povećamo nivo profesionalizma na portalu

Generalni direktor Radio televizije Kosova Škumbin Ahmetdžekaj i vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika RTK 2 Marko Zakić (Foto: Kim)
Generalni direktor Radio televizije Kosova Škumbin Ahmetdžekaj i vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika RTK 2 Marko Zakić (Foto: Kim)
Lažna vest o martovskom pogromu koja se nakon 20 godina ponovo našla na portalu Radio telezvizije Kosova je lapsus, a srpska zajednica je pretrpela najveću štetu, ocenio je generalni direktor Radio televizije Kosova Škumbin Ahmetdžekaj na predstavljanju izveštaja o radu RTK za prošlu godinu u Medija centru u Čaglavici. Portal RTK live fukcioniše kao posebna platforma i nije u nadležnosti zaposlenih u RTK 2, potvrdio je on.

On je 2023. godinu ocenio izazovnom. Kanal Radio televizije Kosova, prema njegovim rečima, ima najmanji budžet u regionu.

„Budžet onemogućava razvoj“

„On iznosi 8,9 miliona evra i ne znamo zašto je toliki, nemamo analizu u kojoj je naglašeno da mi možemo funkcionisati sa tim iznosom. Crna Gora funkcioniše sa 20 miliona, Albanija takođe, Severna Makedonija sa 17 miliona, a Srbija sa 120 miliona evra budžeta“, naveo je on.

Budžet, napominje, onemogućava brži razvoj javnom servisu.

„Tokom 2023. smo uspeli da, bez obzira na velike finansijske izazove, napravimo supstancijalne izmene u programu. Napravili smo izmenu osoblja na pozicijama gde je bilo neophodno. Podsećam vas da sam 2022. godine, po prvi put od osnivanja RTK 2, u svojstvu generalnog direktora  primio srpsko osoblje koje nije imalo nostrifikovane diplome, nego su notarizovane. Tako smo olakšali njihovo angažovanje“, rekao je Ahmetdžekaj.

Direktno finansiranje od strane javnosti, prema njegovom mišljenju, omogućilo bi potpunu nezavisnost. Zakon nalaže da bi za RTK trebalo da bude opredeljeno 0,7 odsto budžeta Kosova. Međutim, to se u praksi ne sprovodi.

„Mi smo u situaciji da preživaljavamo, ali imamo veliko poverenje publike i mi smo u top najgledanijih kanala u zemlji. Glavni izazov ostaje unapređenje profesionalnih standarda i na veb stranici. Portal je posebna jedinica unutar RTK i objavljuje vesti na svim jezicima“, kazao je on.

Lažna vest o martovskom pogromu – „lapsus“

Javni servis RTK je 17. marta ove godine ponovio svoju lažnu vest objavljenu pre 20 godina, da su se trojica albanskih dečaka utopila u reci Ibar „dok su bežali od grupe srpskih mladića“. Ova vest je u međuvremenu korigovana, a kolegijum RTK 2 je saopštio da zaposleni na ovom kanalu nemaju u svojoj nadležnosti veb sajt, Fejsbuk i Jutjub kanal. Generalni direktor RTK ni danas nije otkrio ime glavnog i odgovornog urednika portala na srpskom jeziku.

„Imamo televizijske kanale koji nemaju svoje portale, ni kanal na albanskom nema poseban portal. RTK live je jedna platforma svih jedinica koje funkcionišu unutar RTK – RTK 1, 2, 3, 4 i dva radija. U ovom kontekstu, trebalo bi onda da i radio redakcija na srpskom treba da ima svoj program, to stvara veliki ’miš maš’ (nered, zbrku) unutar RTK. Portal ima novinare i urednike iz srpske zajednice, srpske vesti imaju urednicu iz srpske zajednice, nije Albanac urednik. Mi treba da povećamo nivo profesionalizma na portalu, ali on funkcioniše kao nezavisna jedinica od svih drugih. Vesti koje se publikuju su iz druge redakcije, a ne od osoblja RTK 2“, rekao je on.

Ponovljenu lažnu vest o martovskog pogromu, generalni direktor RTK ocenjuje kao „lapsus“, te napominje da je ista izmenjena, a javnosti upućeno izvinjenje.

„Mi smo protiv odgovornog preduzeli disciplinske mere, desilo se to i žao mi je zbog toga, ne treba da se stalno vraćamo istoriji. RTK i dan danas snosi odgovornost koju je tada imala i emitovala nepotvrđenu vest. Mi ne želimo da se vratimo tamo, napravljena je izmena u vesti, prepravljena je vest. Novinar je citirao političara koji je bio na severu ponovo, pozivajući se na vest iz 2004. godine. Bio je mlad novinar bez iskustva, objavio je tu vest. Naravno da je bilo i javnog izvinjenja“, rekao je Ahmetdžekaj.

Jelena Marković iz Udruženja novinara Srbije (UNS) je podsetila da je ovo Udruženje reagovalo i na korekciju vesti o martovskom pogromu, u kojoj je izostavljeno da je nasilje bilo usmereno protiv Srba.

„Najveću štetu je pretrpela srpska zajednica. U tekstu koji vi spominjete, mi ne kažemo da su samo Albanci ubijeni. Ne bavim se na dnevnoj bazi svim vestima. Znam da su, kada je napravljena ispravka, sklonjeni svi delovi i data je samo vest šta se tada desilo“, rekao je Ahmetdžekaj.

 „Liga šampiona na prvom i drugom kanalu“

Zbog nedostatka novca, generalni direktor RTK navodi da nisu u mogućnosti da kupuju dodatni program.

„Ove godine vraćamo Ligu šampiona na prvom i drugom kanalu RTK. Moći ćete da gledate ekskluzivne utakmice Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencije. Obezbedili smo na RTK 2 zamenu sportskog novinara koji je zaposlen i spreman da komentariše na srpskom jeziku Ligu šampiona od septembra ove godine“, kazao je Ahmetdžekaj.

Kao najveći prošlogodišnji uspeh ovog kanala, Ahmetdžekaj ističe početak festivala Pesme RTK.

„Ovaj festival je u Prištini tri večeri zaredom okupio najbolje izvođače i imali smo pobednika. Nadamo se će pobednik naredne godine učestvovati na Evroviziji“, najavio je on.

RTK trenutno ima 714 zaposlenih, a na kanalu na sprskom jeziku zaposleno je njih 78, plus novi sportski novinar.

„Konstantno objavljujemo konkurse za novinare, posebno za novinare. Informativni desk na RTK 2 ima potrebe za dodatnim osobljem“, rekao je generalni direktor RTK.

„RTK 2 bez pritisaka na uređivačku politiku“

Marko Zakić, vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika kanala na srpskom jeziku (RTK2) takođe je istakao da im je potrebno više kolega.

„Program koji proizvodimo moguć je zato što jedan čovek može da radi tri posla, bar u režiji. Desi se da kolege novinari montiraju, snimatelji voze automobile na terenu, čovek u režiji radi na pleju, tonu i potpisuje. To su zajednički problemi, to se može rešiti. Rešiće se time što će ljudi da se zaposle. Ali, imamo problem da na poslednjih nekoliko konkursa nije bilo zadovoljavajućih kandidata za novinare“, rekao je Zakić.

Konkurs za izbor direktora i glavnog i odgovornog urednika RTK 2 je završen. Zakić je naglasio da će kandidati uskoro dobiti pozive za testiranje.

„Što se uređivačke politike tiče, mi nemamo pritisak, iako smo u delikatnoj poziciji gde na nas montre sve strane. Mi smo u veoma delikatnoj poziciji, moramo da budemo profesionalni, govorim o uređivačkoj politici informativnog i drugog programa RTK 2. Nemamo pritisaka, iako je možda nekada bilo, to smo, lično verujem, uspešno odbacili“, kazao je on.

Sa kolegama koji rade na RTK 1 dele iste probleme, istakao je Zakić, a tiču se stabilnog finansiranja.

RTK je, prema njegovim rečima, nedavno otvorio regionalne centre u Mitrovici i Prizrenu, a u planu je otvaranje regionalnog centra RTK u Gnjilanu i Peći.