Petković sa Čulik: Jednostrani potezi Prištine dovede u opasnost stabilnost celog regiona

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i zamenica pomoćnika državnog sekretara SAD iz Biroa za demokratiju, ljudska prava i rad Nikol Čulik (Foto: Kancelarija za KiM)
Trenutna situacija na Kosovu nakon upada Kosovske policije u ekspoziture Banke Poštanske štedionice i Upravu za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije na severu bila je tema razgovora direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i zamenice pomoćnika državnog sekretara u Birou za pitanja demokratije, ljudskih prava i rada SAD, Nikol Čulik, saopšteno je medijima.
Petković je tokom razgovora istakao da se ponovo radi o “jednostranom i veoma opasnom potezu Prištine, koji preti da izazove eskalacju situacije na terenu i dovede u opasnost stabilnost celog regiona”.
“Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je kazao da je sasvim jasno da je Kurtijev cilj, ne samo da Srbe ostavi bez plata i penzija i osnovnih sredstava za život i da im onemogući lečenje i obrazovanje, već da srpske institucije i srpski narod konačno protera sa njihovih vekovnih ognjišta i tako ostvari svoj san o etnički čistom Kosovu”, dodaje se.

Kako je navedeno, on je podsetio na niz, “svakodnevnih, unilateralnih poteza kojima prištinski režim sprovodi etnički motivisano nasilja nad Srbima na Kosovu”.

“Kao što su fizički napadi na Srbe, njihove crkve i manastire, zatim jednostrano i suprotno svim sporazumima zabranjivanje slobode kretanja srpskih zvaničnika, pa i srpskog patrijarha, koji ne mogu da uđu u pokrajinu, zabrana da srpska robe uđe na KiM koja traje 10 meseci, protivpravna hapšenja Srba, sa lažnim optužbama za ratne zločine, farsa oko nedavnog referenduma za smenu lažnih albanskih gradonačelnika na severu KiM, koja je jasno pokazala da je Kurti odlučio da nastavi da sprovodi vlast u četiri srpske opštine sa 3,5% podrške birača”, ističe se u saopštenju.

Petković je upozorio da, kako je kazao, režim Aljbina Kurtija uporno i sistematski opstruiše dijalog, sa namerom da ga potpuno okonča.

“U tom pravcu vodi i odbijanje, od strane prištinske delegacije, svih predloga koje je Beograd izneo, tokom sedam rundi sastanaka u Briselu, u duhu najbolje namere da se pitanje upotrebe dinara i platnog prometa sa centralnom Srbijom reši na miran i održiv način, komprosom”, rekao je on.

On je kazao da ni međunarodna zajednica, svojim apelima, nije u stanju ili možda i ne želi da zaustavi Aljbina Kurtija u njegovim, kako je dodao, jednostranim i nasilnim akcijama, koje iz dana u dana čine život Srba na Kosovu sve težim, a njihovu bezbednost sve nesigurnijom i neizvesnijom.

“Petković je na kraju razgovora konstatovao da je neophodno konkretnim akcijama izvršiti pritisak na Prištinu da prestane sa nasiljem i terorom nad srpskim stanovništvom na KiM, da se suštinski vrati dijalogu i da konačno sprovede ono što je do sada dogovoreno u Briselu, pre svega da omogući formiranje Zajednice srpskih opština sa suštinskim nadležnostima i instrumentima za efikasnu zaštitu položaja i interesa srpskog naroda u pokrajini”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.