19.7 C
Pec
14. jun 2024
Naslovna VESTI saopštenja SD: Kosovska policija pokušala da uruči kazne za izmišljeni incident

SD: Kosovska policija pokušala da uruči kazne za izmišljeni incident

Srpska demokratija (Foto: Srpska demokratija)
“Srpska demokratija najoštrije osuđuje neprofesionalno i politički instruisano ponašanje Kosovske policije koja je danas pokušala da nekolicini građana uruči kazne za izmišljeni incident koji se nikada nije desio. Među ovim građanima je i potpredsednik Srpske demokratije Stefan Veljković”, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

Kako se dodaje, Srpska demokratija ove kazne smatra zastrašivanjem, institucionalnim pritiskom i pravnim nasiljem Prištine nad Srbima i ostalim građanima koji su 20. maja 2024. godine na demokratski način iskazali svoje neslaganje sa zatvaranjem ekspozitura Poštanske štedionice na Severu Kosova i otimanjem socijalnih davanja, penzija i plata.

“Iako je zamenik komandira Kosovske policije za Sever Kosova, Veton Eljšani, u izjavama medijima jasno naznačio da ‘to nije bio incident’, danas je iz policije stigao poziv potpredsedniku Veljkoviću za saslušanje”, naglašeno je u saopštenju.

Saopšteno je da je prilikom saslušanja dežurni inspektor vikao na Veljkovića, tražeći mu da potpiše kaznu i negirajući mu mogućnost da se prvo konsultuje sa advokatima.

“Tek nakon insistiranja mu je dozvoljeno da to učini sam, bez prisustva policajaca — uz stalni pritisak grupe policajaca da treba da potpiše kaznu jer je pozvao na “ustanak”, kako su prvobitno policajci kazali Stefanu Veljkoviću i Aleksandru Arsenijeviću, koji je bio prisutan u pratnji Veljkovića u policijskoj stanici. Predsednik Srpske demokratije Arsenijević je ovom prilikom zahtevao da se ne pišu kazne i ne privode građani zbog izmišljenog incidenta”, dodaje se.

Navedeno je da se na stotinama snimaka objavljenih pomenutog 20. maja ne vidi se nikakvo “podstrekivanje na ustanak”, niti “podstrekivanje na nasilje”, ni “remećenje javnog reda i mira”, već samo grupa građana koji štite svoje pravo da hrane svoju decu od svojih plata i penzija koje primaju u Poštanskoj štedionici.

Mišljenja su da “izmišljeni incident za koji policija tereti potpredsednika Veljkovića i ostale sugrađane predstavlja pokušaj Prištine da krivca traži u nama, građanima, a zbog ‘packi’ međunarodne zajednice”.

“Istovremeno, stotine naših građana šalju poruke podrške našem političkom delovanju i traže od nas da organizujemo protest ispred policijske stanice u Severnoj Mitrovici kako bi se zaustavila nova hapšenja zbog lažnih, izmišljenih incidenata”, ističe se.

Takođe, smataraju da je ovo nastavak političkog progona protiv čelnika Srpske demokratije.

“I to nakon što je Kosovska policija dvaput pretukla predsednika Srpske demokratije, Aleksandra Arsenijevića. Iako uredno prijavljeni Policijskom inspektoratu Kosova, nijedno prebijanje predsednika Arsenijevića nije dobilo epilog pred kosovskim organima”, dodaje se.

Naglašeno je da je današnji čin kažnjavanja “nastavak u nizu neosnovanih hapšenja, optužnica i kleveta koje svoje izvorište imaju u Prištini”.

“Ponovo pozivamo međunarodnu zajednicu da izvrši jak pritisak na Prištinu kako bi se sprečila dalja eskalacija na terenu i nesagledive posledice po stabilnost na Kosovu”, zaključuje se u saopštenju Srpske demokratije.