Kolegijum “Jedinstva” na otvorenom, rok za iseljenje ističe sutra

Kolegijum "Jedinstva" na otvorenom (Foto: Kim)
Kolegijum "Jedinstva" na otvorenom (Foto: Kim)

Redakcija lista “Jedinstvo” održala je danas kolegijum pod vedrim nebom u Kosovskoj Mitrovici jer prostorije koje koriste godinama unazad sutra će morati da napuste.

Novi vlasnik dao im je rok do sutra u 10 časova da napuste prostorije.

Ovo je drugi skup zaposlenih u “Jedinstvu” na kojem ukazuju na novonastalu situaciju I progon koji drugi put doživljavaju u poslednjih 25 godina.

Nakon ratnih sukoba na Kosovu bili su primorani da napuste svoje prostorije u Prištini.

„Isti prognanik, isti progonitelj. Jedinstvo nekako kao i da je sudbina, stvoreno u jeku borbi za slobodu ’44 godine i kao da mu je sudbina da se uvek bori za opstanak i to na svojoj zemlji. Ovo je naša zemlja. Zapravo, naš list deli sudbinu srpskog naroda, on nije samo običan informativni glasnik, on je čuvar jezika, pisma, kulture i srpskog identiteta. Šta da vam kažem mi smo sada održali kolegijum i da kažem naši novinari su saglasni da izdržimo, opstanemo i da rade u kućnoj atmosferi, to naravno da će ometati njihovim porodicama ali mi alternativu nemamo“, kazala je glavna i odgovorna urednica lista Rada Komazec.

Komazec je najavila da će se zaposleni ponovo sutra okupiti na istom mestu.

„Zakazali smo novi kolegijum sutra, isto u 11 sati na istom mestu jer zapravo nam ništa drugo ne preostaje nego kolegijum na klupi, u parku pod vedrim nebom. Nemamo kuda. Nastavićemo da radimo u izuzetno teškim okolnostima ali mi smo primorani na to i drugo nemamo. Mi imamo obavezu prema generacijama i generacijama novinara koji su stvarali ovaj list već 80 godina i naravno prema našoj publici i čitaocima stamenim i odanim i mi moramo da izdržimo“, kazala je Komazec.

Skup novinara “Jedinstva” podržale su kolege iz drugih redakcija na srpskom jeziku na Kosovu, ali i predstavnici Udruženja novinara Srbije sa svojim ogrankom na Kosovu.

„Ono što je i za kosovske prilike nestvarno to je da se Jedinstvo iseljava usmenim nalogom, pretnjom, katancem i pretnjom ljudima koji bi se tu eventualno našli a pritom ne postoji ni jedan pisani trag, dokument, rešenje koji se odnosi na list Jedinstvo, odnosno izdavača lista Jedinstvo da treba da se iseli. To je netvarno, to je nešto što mi ne prihvatamo i sa čim ne možemo da se mirimo“, kazao je sekretar UNS-a Nino Brajović.

On je poručio da se moraju braniti principi i da redakcija najstarijeg lista na srpkom jeziku na Kosovu mora da ima svoj prostor. Kazao je da može biti iseljena samo nekim mehanizmom pravnog sistema a ne telefonskim pozivima.