SNP: Omogućiti studentima Univerziteta u Prištini besplatnu prijavu ispita

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, ilustracija (Foto: arhiva Kim)
Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, ilustracija (Foto: arhiva Kim)

Srpski narodni pokret zatražio je od Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ministarstva finasija i prosvete Republike Srbije da studentima Univeziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici omogući besplatnu prijavu ispita za tekući rok, ali i svaki sledeći dok se problem oko zabrane upotrebe dinara na Kosovu ne reši.

Podsećaju da su nedavno kosovske vlasti zatvorile šest ekspozitura Banke Poštanske štedionice u četiri opštine na severu Kosova.

“Posle neuspelih pregovora u Briselu jednostranim potezima vlasti u Prištini usledilo je nasilno ukidanje rada svih ekspozitura Poštanske štedionice na prostoru Кosova i Metohije”, stoji u saopštenju.

Iako su, kako ističu, i ranije ove ekspoziture obustavile isplatu dinara, građani su bili u mogućnosti da vrše uplate i donekle obavljaju svoje obaveze.

“Ovakvim potezom svakodnevni život srpskog stanovništva je dodatno otežan”, napominju.

Pored onih najstarijih, penzionera i korisnika socijalne pomoći, odluke kosvoskih vlasti su, kako navode, posebno pogodile preko 5.000 studenta Univerziteta u Severnoj Mitrovici koji funkcioniše po sistemu Republike Srbije.

“Budući da je u toku prijava za junski ispitni rok i overa semestra oni su primorani da se organizuju i odlaze na administrativne prelaze ili gradove centralne Srbije zbog neophodnih uplata što iziskuje dodatne troškove”, zaključuje se u saopštenju Srpskog narodnog pokreta.