Hovenijer: Statut ZSO podržavaju SAD i EU, a Srbija se ne protivi, ne razumem zašto bi Priština slala drugi Ustavnom sudu

Foto: Ekonomia online

Sjedinjene Američke Države podržavaju Kosovo i njegov evroatlantskim pravac. To znači da verujemo da bi Kosovo trebalo da bude član Evropske Unije, NATO-a, Saveta Evrope. Međutim, to se ne dešava automatski, kazao je američki ambasador na Kosovu, Džefri Hovenijer.

Navodi da SAD pomažu Kosovu da „uradi ono što je potrebno da bi napredovalo na putu članstvima“, ali i da taj put zahteva preduzimanje dodatnih koraka.

Podsetivši na to da se članstvo Kosova nije našlo na agendi prošlonedeljnog zasedanju Komiteta ministara Saveta Evrope, Hovenijer poručuje:

„To je žalosno iz naše perspektive jer želimo da vidimo da Kosovo postane članica, ali to znači da kosovska vlada najverovatnije mora da napravi dodatni korak u odnosu na ono što je već preduzela da bi se to ostvarilo“.

Uverite članice SE da ste čvrsto posvećeni pravima manjina

Američki ambasador je optimističan, te navodi da postoji nada da će cilj biti ostvaren.

„Uveren sam da ćemo u budućnosti videti Kosovo kao punopravnog člana Saveta Evrope, međutim, ponoviću, to ne znači da će se to dogoditi automatski“, kazao je Hovenijer, podsetivši na zahteve članica EU.

Zato savetuje kosovskoj vladi da „uradi teške stvari“, koje će dovesti do članstva, odnosno da preduzme potrebne korake koje su zatražile članica Saveta Evrope, kako bi pokazalo „čvrstu posvećenost pravima manjina“.

A taj korak je slanje Nacrta statuta za Zajednicu srpskih opština koji je predložila Evropska unija Ustavnom sudu.

SAD ohrabruju Kosovo da načini taj korak, odnosno „da uradi ono što je potrebno kako bi dobilo pozitivan glas“.

„Želimo da budemo snažni i efektivni zagovornici Kosova, ali to znači da vlada treba da uradi ono što je potrebno da nam omogući da to budemo“, naveo je.

Naglašava da je slanje Statuta ZSO Ustavnom sudu važan korak za Kosovo, nezavisno od članstva u Savetu Evrope:

„Jer će pomoći da se osigura odgovarajuća zaštita i podrška za Srbe na Kosovu, ali ujedno otključava i otvara put kojim želimo da Kosovo ide“, naveo je.

SAD i EU podržavaju Statut EU, a Srbija se ne protivi

Iako Priština nije poslala nacrt Statuta EU Ustavnom sudu, u danu kada je zasedao Komitet ministara Saveta Evrope stigla je najava da će kosovska vlada to učiniti do kraja meseca. Međutim, ne bilo koji nacrt i ne onaj koji je izradila EU, već potpuno novi, njihov nacrt.

Upitan o nacrtu statuta koji je pominjala kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, Hovenijer je kazao da je veoma važno pitanje „koji nacrt i kako će to ići“.

Iako kaže da je „suveren izbor“ kosovske vlade koji će statut da odabere da razvija i pošalje sudu, naglašava da nacrt statuta za ZSO koji je predstavila Evropska unija „uživa veći broj jedinstvenih i važnih prednosti“.

Konstatuje da su ga podržale Nemačka, Francuska, Italija i SAD, odnosno, dodaje, „zemalje čiju biste podršku želeli da imate na Kosovu u aplikaciji za članstva“.

Osim što ga podržavaju EU i SAD, Hovenijer tvrdi da se ovom statutu „ne protivi Srbija“.

„Mi smo rekli da će ovo zadovoljiti zahteve. Obavezali ste se 2013. da uspostavite Asocijaciju. Ovaj nacrt će zadovoljti zahteve i snažno verujemo da je izrađen na način kojim se poštuju zabrinutosti koje je izrazila kosovska vlada“, naveo je Hovenijer.

Teško nam je da razumemo zašto bi vlada mogla da razmatra drugačiji nacrt

Podcrtava još jednom da SAD ne žele da ZSO bude nova Republika Srpska, da ne bi trebalo da ima izvršna ovlašćenja, stvori novi nivo vlasti i da bi trebalo da bude u potpunosti usklađena sa „trenutnim kosovskim ustavom“.

Onima koji tvrde da Statut treba da se unapredi ili da nije u skladu sa kosovskim ustavom poručuje:

„Zato tražimo od Kosova da ga pošalje jedinom telu na planeti koje je u mogućnosti da utvrdi da li je u skladu sa ustavom ili ne – Ustavnom sudu Republike Kosovo“.

Naglašava da će svi poštovati odluku Ustavnog suda, te sa druge strane navodi:

„Uzimajući u obzir sve te prednosti, teško nam je da razumemo zašto bi vlada mogla da razmatra drugačiji nacrt koji najverovatnije neće imati sve prednosti koje sam izneo“.

Ipak, kaže da se nada da će Kosovo preduzeti pravi korak.

Više puta sam rekao da se nadam da će doći do veće koordinacije, ali se to nije dogodilo

Hovenijer se osvrnuo i na ovonedeljnu akciju zatvaranja filijala srpskih finansijskih institucija na Severu Kosova, navodeći da je reč o nekoordinisanom potezu koji je doveo u pitanje posvećenost Kosova rešavanju pitanja iz dijaloga.

Naglasio je da SAD žele bližu saradnju i koordinaciju od strane kosovske vlade, podsećajući ujedno na seriju negativnih reakcija kako država sa Zapada, tako i međunarodnih organizacija, koje su pratile akciju policije.

„Ukoliko Kosovo želi da ide ka evroatlantskim strukturama, potrebna mu je puna podrška SAD, EU članica, OEBS-a, NATO-a. Želimo da vlada radi sa nama… Želimo koordinaciju i nadam se da će do toga doći, ali moram reći da sam to već nekoliko puta rekao i nisam video povećanje saradnje čemu sam se nadao“, kazao je ovaj ambasador.

Hovenijer na kraju podcrtava da je stav, odnosno dugoročni cilj SAD da se dijalog Beograda i Prištine završi priznanjem, ali ujedno kaže da je Bajdenova administracija ubeđena da se to neće odmah dogoditi.