Kurti o naoružavanju Srbije: Rizik od novog rata je realan; Beograd: Apsurdne i maliciozne tvrdnje

Foto: Kabinet kosovskog premijera

„Rizik od novog rata je realan“, još jednom je sa ovim tvrdnjama izašao kosovski premijer, Aljbin Kurti, optužujući Srbiju da naoružavanjem „teži eskalaciji sa namerom da ostvari svoje teritorijalne ambicije“. Kurtijeve navode odbacilo je Ministarstvo odbrane Srbije, koje je, sa druge strane, optužilo Prištinu da „sprovodi etničko čišćenje“.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, učestvovao je danas na Odbrambenoj Konferenciji u Londonu koja se ove godine održava na temu „Prevencija: izgradnja kapaciteta za suzbijanje globalnih pretnji“.

Kurti je i danas označio Srbiju kao pretnju Kosovu.

Kurti je kazao da je NATO imao ključnu ulogu pre 25 godina „povodom oslobođenja Kosova“, te da je ima i danas „za opasnost koju autokrate predstavljaju po bezbednost zemlje, Zapadnog Balkana i Evrope u celini“.

I danas je Miloševićev režim definisao kao „genocidni“.

„Uspeh NATO intervencije na Kosovu doveo je u pitanje pesimistične stavove o tome šta bi zapadna intervencija mogla da postigne. Njome je, pored zaustavljanja genocida koji je nad albanskim narodom sprovodio Miloševićev režim, otvoren put za povratak preko milion izbeglica, obnovu 120.000 spaljenih ili uništenih kuća i početak demokratije“, kazao je Kurti.

Hvalio je Kosovo kao „nezavisnu republiku, posvećenu dobroj upravi i društvenom blagostanju građana“:

„Uprava koja poštuje ljudska prava i vrednuje institucionalnu stabilnost, sa ustavom i zakonima koje je, kako je Savet Evrope naglasio na početku ove godine, ispunila i premašila evropske standarde za zaštitu ljudskih i manjinskih prava i demokratski izabranih organa koji sprovode te zakone“.

I dok su se Zapadni Balkan i region brzo razvijali i značajno menjali, prema rečima Kurtija, „pretnje su i dalje prisutne“.

„I to ne samo zbog činjenice da su visoki zvaničnici Miloševićevog režima koji su bili na vlasti pre četvrt veka i danas na vlasti u Srbiji, uključujući i aktuelnog predsednika Srbije, nego i zbog činjenice da Srbija stvara sve više bliske veze sa Rusijom i Kinom“, podvukao je Kurti.

Tako je pomenuo „kidnapovanje trojice pripadnika Kosovske policije“ juna prošle godine, dešavanja u Banjskoj.

Kurti tvrdi da postoji „politički i bezbednosni jaz koji omogućava takvo ponašanje“.

„Odgovor, odnosno nedostatak njega, koji su dobili, podstakao ih je da ponovo deluju, tako da u septembru smo doživeli teroristički napad. Ovo nije bio slučajan napad na našu teritoriju. U zemlju su ušle trupe obučene u zvaničnim vojnim bazama u Srbiji, sa milionskim naoružanjem. Blizu 100 teško naoružanih pojedinaca stacionirano je u pravoslavnom manastiru Banjska i oko nje, sa planom da duži i veći sukob zahvati severni deo naše zemlje. Nije samo svrstavanje Srbije sa Rusijom ono što sugeriše da je cilj te grupe bio da ponovi ono što je Rusija uradila u Donbasu 2014. godine“, naveo je Kurti.

A dok Kosovo „u svim sferama sarađuje sa svojim partnerima, kao što su SAD, Velika Britanija, Evropska Unija“, Srbija, navodi Kurti „intenzivira saradnju sa Rusijom, Kinom, Iranom“.

„Njeno svrstavanje sa Rusijom, njen destruktivni pristup našoj Republici, njeno brzo i ogromno naoružanje su pokazatelji da teži eskalaciji sa namerom da ostvari svoje teritorijalne ambicije. Tri od četiri brigade kombinovane vojske Srbije, uključujući 48 isturenih operativnih baza oko granice Kosova, ne uključujući druge specijalizovane jedinice, stacionirane su na južnoj teritoriji, u blizini granice sa Republikom Kosovo. Pretnja nije samo teoretska. Rizik od novog rata je realan“, poručio je Kurti.

„Apsurdne i maliciozne tvrdnje“

Navodi kosovskog premijera naišli su na kritiku, ali i demant Ministarstva odbrane Srbije.

Naglašavaju da je opremanje Vojske Srbije savremenim sistemima naoružanja i vojne opreme planski i kontinuirani proces koji proističe iz strateškog opredeljenja da Srbija ojača svoju odbranu „prvenstveno kao instrument odvraćanja od potencijalne oružane agresije“.

„Ministarstvo odbrane stoga odbacuje apsurdne i maliciozne tvrdnje takozvanog premijera privremenih prištinskih institucija u kojima je naoružavanje Vojske Srbije doveo u vezu sa eskalacijom situacije u regionu“, navodi se u saopštenju.

Poručuju i da je Srbija kao vojno neutralna zemlja „otvoreno i transparentno sprovodi proces jačanja svoje vojske izražavajući, pri tome, jasan stav da takvi koraci ne predstavljaju pretnju bilo kome u okruženju“.

„U prilog tome govori i činjenica da je Republika Srbija članica i kontributor regionalnih inicijativa koje se bave kontrolom naoružanja“, naglašavaju.

Sa druge strane, optužuju Prištinu da joj je namera etničko čišćenje Srba na Kosovu.

„Aljbin Kurti i njegova privremena administracija, protivno odredbama Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i drugim međunarodnim pravnim aktima vrši naoružavanje sopstvenih ilegalnih vojnih formacija čija je jedina namena etničko čišćenje preostalog srpskog naroda u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija“, zaključuje Ministarstvo odbrane Srbije.