Delegacija Srbije pozvala skupštinu NATO da Kosovu ne dodeli status pridruženog člana

Foto: Video printscreen
Foto: Video printscreen

Delegacija Narodne skupštine Srbije uručila je šefu američke delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Majklu Terneru pismo predsednice Narodne skupštine u kojem se pozivaju članice PS NATO da ne usvoje odluku o dodeljivanju pridruženog statusa Skupštini Kosova.

„Što bi predstavljalo ‘nagradu’ za bezobzirno ponašanje Prištine, koja čini sve što je u njenoj moći da opstruiše dijalog i da ne ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma“ – navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Podsetimo, članovi delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO učestvovali su u debati povodom nacrta izveštaja Odbora za odbranu i bezbednost „Zapadni Balkan – obnovljeni bezbednosni izazovi na vratima NATO“.

„Tom prilikom v.d. šefa delegacije Nataša Jovanović je ukazala na krajnje kompleksnu realnost na Kosovu i Metohiji, podsećajući na fizičku, pravnu i političku ugroženost Srba na KiM, široko rasprostranjenu institucionalnu diskriminaciju u svakom pogledu – administrativnom, zakonodavnom, pravosudnom, tužilačkom, imovinskom, zdravstvenom itd“ – navodi se u saopštenju.

Ona je takođe, dodaje se – podsetila na kompleksnost razmatranja situacije na Kosovu i Metohiji:

„Budući da je reč o jednostranoj secesiji dela teritorije međunarodno priznate države. Sve što se dešava na KiM i u vezi sa KiM jeste politički, pravni i teritorijalni problem koji se mora rešavati dogovorom. Istovremeno, prištinska strana odbija da sprovede sve postignute dogovore i nastavlja da preduzima jednostrane protivpravne mere i nakon više od 11 godina nije formirala ZSO i nije ispunila druge preuzete obaveze“.

Jovanović je, navodi se – podsetila da su Srbi na Kosovu žrtve tri odvojena talasa nasilja i „egzodusa“:

„Prvi je bio juna i jula 1999. godine, drugi je bio za vreme i posle martovskog nasilja 2004. godine, a treći upravo traje uporedo sa drugom vladom Aljbina Kurtija i njegovim jednostranim potezima na štetu srpske zajednice. Istaknuto je da, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, na prostoru Kosova i Metohije jedino KFOR može da deluje kao legalna i legitimna oružana snaga i da je nastojanje bilo kojeg drugog subjekta da obavlja te funkcije u suprotnosti sa međunarodnim pravom“.

Poslanik Skupštine Srbije, a nekadašnji ministar u kosovskoj vladi, nekadašnji gradonačelnik Kosovske Mitrovice u kosovskoj lokalnoj samoupravi i nekadašnji predsednik Srpske liste, Goran Rakić, istakao je da se Srbi na KiM „svakodnevno suočavaju sa veoma teškom situacijom, kao i da su im uskraćena najosnovnija ljudska prava“.

„Podsetio je da Priština nije ispunila nijedan postignuti dogovor, uključujući i obavezu formiranja Zajednice srpskih opština. Ukoliko ne dođe do formiranja ZSO, kredibilitet EU i NATO će takođe biti doveden u pitanje. Izražena je zahvalnost pripadnicima misije KFOR, koji na osnovu mandata poverenog Rezolucijom 1244 SB UN, brinu o bezbednosti Srba na KiM, kao jedine legalne i legitimne oružane snage na ovom prostoru“ – dodaje se.

Članovi delegacije Narodne skupštine imali su i niz bilateralnih susreta – navodi se.