Preliminarni izveštaj PS NATO: KFOR pregovarao povlačenje grupe iz Banjske

Foto: Kabinet kosovskog premijera
Foto: Kabinet kosovskog premijera

U izveštaju Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO koji je razmatran u Sofiji, navodi se da je misija KFOR na Kosovu, 24. septembra prošle godine, pregovarala sa napadačima povlačenje, javili su prištinski mediji.

„Zvaničnici KFOR-a su pregovarali o povlačenju ostatka grupe u okolne šume, u koje su nestali. Kosovske vlasti veruju da se potencijalno još stotine boraca krilo u šumama između Banjske i srpske granice i otkrili su velike zalihe oružja sposobnog da nanese značajnu štetu i žrtve – ovo uključuje protivtenkovske raketne bacače, minobacače i bacače granata, protivtenkovske mine i 24 vozila (jedno blindirano)“, navodi se u izveštaju NATO-a koji je objavila televizija Klan.

Bivši britanski sekretar odbrane lord Mark Lankaster, koji je izvestilac za Zapadni Balkan, govorio je o izveštaju Međunarodne krizne grupe i ulozi Milana Radojčića, vođe oružanog napada u Banjskoj, koji je proglašen personom non grata u SAD i Velikoj Britaniji.

U dokumentu je detaljno prikazana istorija Kosova i problemi sa Srbijom, a posebna pažnja je posvećena severu Kosova.

„U središtu spora su dva ključna pitanja: nepriznavanje (i aktivna međunarodna kampanja protiv priznavanja) i načini i sredstva integracije srpskog stanovništva Kosova – posebno u četiri severne opštine koje se graniče sa Srbijom, gde Srbi čine oko 90 odsto stanovništva. Četiri opštine su i dalje delimično pod kontrolom Beograda, dok Kosovo nastoji da potvrdi suverenitet nad celokupnom svojom teritorijom“, navodi se u izveštaju.

Sastanak Komisije za odbranu i bezbednost održan je prvog dana parlamentarne skupštine NATO, na kojem je u ponedeljak na dnevnom redu i unapređenje statusa Skupštine Kosova od posmatrača u pridruženog člana, čemu se protivi srpska delegacija, koju čini i nekadašnji ministar u kosovskoj vladi, nekadašnji gradonačelnik kosovske lokalne samouprave u Kosovskoj Mitrovici i nekadašnji predsednik Srpske liste, a na čelu sa poslanicom Natašom Jovanović.