Kurti: Nedovoljno aktivnosti i efikasnosti u procesima za ratne zločine

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto: Kim)
Premijer Kosova Aljbin Kurti kritikovao je Specijalno tužilaštvo zbog nedovoljno aktivnosti i efikasnosti kada je reč o suđenjima za ratne zločine u odsustvu.

On je na svom Fejsbuk profilu naglasio da je prošlo pet godina otkako su kosovske pravosudne institucije u mogućnosti da procesuiraju i sude ratnim zločincima i u njihovom odsustvu.

“Pet godina državne politike koja donosi brži pristup pravdi. Pet godina od prvih poziva da se državnim aparatom na raspolaganju podigne optužnica protiv zločinaca i njihovih monstruoznih zločina nad našim narodom. Pet godina bez rezultata”, dodao je Kurti.

Kako je naveo, 25 godina nakon rata i dalje nema pravde za žrtve.

“Specijalno tužilaštvo mora biti aktivnije i učinkovitije kako bi kriminalce priveli pravdi. Optužbe za odsustvo suđenja za ratne zločine mogu se brojati na prste”, napisao je on.

On je napomenuo da su Kosovu potrebni “aktivni i mudri tužioci kao i efikasan i obrazovan sud, koji će privesti pravdi sve one koji su odgovorni za zločine počinjene tokom rata”.

“U našim naporima za pravdu za žrtve rata 1998-1999, rešavanje zločina Srbije počinjenih na Kosovu mora biti prioritet. Iz svih masakra postoje svedoci i iskazi koje bi Tužilaštvo moralo pretvoriti u dokazne spise za optužnice za ratne zločine”, istakao je on.

Kurti je naveo da su imena nekih od onih koji su počinili zločine poznata, a mnoge od njih znaju preživeli i članovi porodica žrtava. Zbog toga, kako je dodao, poziva da deluje drugi stub vlasti na Kosovu, pravosudni sistem, jer je “krajnje vreme da se žrtvama rata donese pravda”.

“Vlada je povećala budžet, stoga pozivamo Tužilačko veće da hitno poveća kapacitete za rešavanje ratnih zločina. Suđenje i kažnjavanje ratnih zločinaca je dužnost i obaveza. Za patnju prošlosti i nadu u budućnost. Za žrtvu onih koje smo izgubili u ratu i za generacije koje odrastaju u slobodi”, zaključio je Kurti.