Preminuo novinar Vojislav Tufegdžić

Foto:FoNet/Milica Vučković

Novinar Vojislav Tufegdžić preminuo je danas u 62. godini.

Počeo je karijeru na Radio Beogradu, bio je član redakcije „Studenta“ tokom osamdesetih godina prošlog veka. Takođe, radio je i na televiziji B92, kao i u Novom magazinu, a karijeru je gradio i u dnevnim i nedeljnim listovima „Politika“, „Intervju“, „Građanin“, „Blic“, „Newsweek“. Bio je i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika nedeljnika “Ekspres”, o njemu piše Nova.rs.
Istakao se kao novinar koji dobro poznaje nekadašnji kriminalni milje Srbije. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad.

Autor je više dokumentarnih filmova, od kojih je najznačajniji „Vidimo se u čitulji“ baziran na knjizi „Kriminal koji je izmenio Srbiju“ koju je napisao zajedno sa Aleksandrom Kneževićem. Takođe, autor je knjige „Vidimo se u čitulji: 20 godina posle“ i „Oni su jači od nas“.

Janko Baljak: Posedovao je izuzetnu novinarsku strast i hrabrost

Reditelj Janko Baljak koji je režirao film „Vidimo se u čirtulji“, kaže za Danas da će Tufegdžića pamtiti po izuzetnoj saradnji prilikom rada na ovom ostvarenju i da duboko žali zbog njegovog preranog odlaska.

„Pamtiću ga po izuzetnoj saradnji prilikom rada na filmu „Vidimo se u čitulji“. Posedovao je izuzetnu novinarsku strast i hrabrost koja je bila neophodna za teme kojima se bavio. Lako je sticao poverenje ljudi s one strane zakona Svoj posao je do kraja radio iskreno i časno. Duboko žalim zbog njegovog preranog odlaska“, kazao je Janko Baljak za Danas.

Jelka Jovanović: Nadam se da će njegov poslednji posao, trodelni film o policijskoj istrazi ubistva Zorana Đinđića stići do publike

Voja Tufegdžić je bio posvećen poslu koji je voleo više od svega, ali on ne samo da je bio posvećen nego i veoma požrtvovan, kazala je Jelka Jovanović, njegova koleginica i novinarka Novog magazina.

„Bio je vrlo prilježan u prikupljanju materijala i još više oprezan u njegovom plasiranju po onoj staroj ‘Triput meri, jednom seci’. Svaki podatak je više puta proveravao“, kaže ona, dodajući da je njegovu karijeru obeležio rad na kompleksnim i delikatnim temama.

„Kao što svi znamo tokom svoje karijere bavio se izuzetno osetljivim i opasnim temama o čemu svedoče i njegove knjige i njegovi filmovi. Bio je u kontaktu i sa opasnim ljudima što iz podzemlja, ali isto tako i iz policije. Meni je posebno žao što njegiv poslednji posao koji je uradio, a to je trodelni film o policijskoj istrazi ubistva Zorana Đinđića još nigde nije predstavljen. Imala sam zadovoljstvo i sreću da ga vidim pre par meseci i smatram ga dragocenim svedočanstvom o svemu onome što još ne znamo povodom traljavo vođene istrage i samog ubistva Zorana Đinđića. Između ostalog, hvala Voji i na tome, i nadam se da će taj film stići do publike“, kazala je Jovanović za Danas.