Skupština na „pauzi“, usred prolećnog zasedanja

Foto: Kim
U naredne dve nedelje Skupština Kosova neće organizovati sednice, zbog radova u plenarnoj sali kako bi se ponovo aktivirala tehnologija koja omogućava elektronsko glasanje.

Posmatrači rada Skupštine upozorili su da bi loše planiranje mnoge zakone moglo da ostavi neusklađenim, jer ako ne prođu na prolećnom zasedanju, teško da će moći da se izglasaju na jesen, kada će se poslanici fokusirati na izbornu kampanju, javlja Koha.

Očekuje se da će u Skupštini posle četiri godine ponovo funkcionisati elektronsko glasanje.

Kao rezultat renoviranja radi poboljšanja tehničkog dela u sali za plenarne sednice, u ponedeljak posle sednice Predsedništva, saopšteno je da Skupština neće održavati sednice naredne dve nedelje.

Do kraja prolećnog zasedanja Skupštini je ostalo još oko dva meseca, dok je u postupku rasprave 49 predloga zakona.

Posmatrači rada Skupštine smatraju značajnim funkcionalizaciju biračke opreme, ali ocenjuju da nije urađeno dobro planiranje rada.

Naim Jakaj, istraživač na Kosovskom institutu za pravosuđe (IKD) kaže da je neophodno da se poslanici pre jesenjeg zasedanja pozabave nacrtima zakona koje imaju u proceduri.

„Skupština bi u naredna dva meseca trebalo da intenzivira rad na odobravanju pitanja koja ima u proceduri i da ne ide na odmor naredne tri nedelje zbog elektronskog glasanja.

„Uobičajeno, pozitivno je što se sada pojavljuje ova stvar pošto elektronsko glasanje i drugi digitalni uređaji nisu rađeni 4 godine, ali je to moralo da se uradi u avgustu kada poslanici odlaze na odmor“, rekao je Jakaj.

E Tringa Drešaj, istraživač u Demokratskom institutu Kosova (KDI), nabraja razloge zbog kojih poslanici treba da daju prioritet ispunjavanju zakonodavnog dnevnog reda, kako se nacrti zakona koji su u razmatranju ne bi preneli na sledeću sednicu.

„Kada budemo govorili o jesenjem zasedanju Skupštine, ući ćemo u najveće obaveze u vezi sa izborima i najveće opredeljenje poslanika za izbornu kampanju, jer će sledeće godine biti izbori“, rekao je Drešaj.

U Skupštini se čekaju nacrti zakona iz 2021. godine, neki od njih od vitalnog interesa koji su ostali taoci glasova srpskih poslanika, navodi Koha.