Gračanica: Dan zaštite životne sredine obeležen kampanjom o značaju odlaganja otpada

Štand za prikupljanje plastičnih čepova u Gračanici (Foto: Kim)
Odeljenje urbanizma Opštine Gračanica organizovalo je nedeljnu akciju povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine. Kampanja je započeta u ponedeljak izlaganjem kutije za prikupljanje plastičnih čepova koji potom služe za nabavku pomagala i opreme za osobe sa posebnim potrebama, a obuhvatila je više lokacija na teritoriji ove lokalne samouprave.

Danas je ispred policijske stanice u Gračanici održana centralna aktivnost, a postavljen je štand Odeljenja urbanizma Opštine Gračanica radi promotivne kampanje o zaštiti životne sredine, ali i kontejner za prikupljanje plastične ambalaže.

„Aktivnosti smo započeli postavljanjem kutije za prikupljanje plastičnih čepova ispred ulaza u Opštinu. Ovom akcijom želimo da ukažemo na važnost očuvanja životne sredine kroz adekvatno odlaganje otpada, a sutra u Livađu na zahtev Lokalnog saveta nastavljamo sa uređenjem tamošnjeg parka. Neka nam svaki dan bude dan životne sredine i to je poruka za sve naše građane“, rekla je direktorica opštinskog Odeljenja urbanizma i prostornog planiranja Aleksandra Đekić.

Divlje deponije, najveći ekološki problem u opštini Gračanica

“Opština Gračanica se svakog dana suočava sa ekološkim problemima. Prošle godine je bilo 33 divlje, ilegalne deponije, gde ih ‘Ekologija’ očisti ali nažalost građani nemaju svest pa se pored tih istih stvore nove ili na nekoj udaljenosti. Moramo svi da uzmemo učešće u tome jer je veoma važna tema za našu planetu i bolje sutra da imamo čistu sredinu u kojoj živimo”, naglasila je Đekićeva.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Ekologija“ Dejan Dimitijević je kazao da je današnja akcija organizovana da bi se građanima poslala poruka o značaju reciklaže i odvajanja otpada.

MZŽS Kosova poklonilo 160 kontejnera „Ekologiji“

„Ekologiji“ je Ministarstvo za zaštitu životne sredine (MZŽS) Kosova dodelilo 100 metalnih i 60 plastičnih kontejnera.

„Kontejneri će biti iskorišćeni za odvajanje otpada na izvoru, ali i za prikupljanje komunalnog otpada. Danas smo potpisali ugovor o primopredaji i očekujemo da sutra kontejneri stignu u Gračanicu. Prioritet je njihovo postavljanje kod poslovnih subjekata, ali i svuda širom naše opštine. Cilj nam je da što veći deo otpada koji se iznosi iz opštine Gračanica završi na mestima za reciklažu, a ne na regionalnoj deponiji“, rekao je Dimitrijević.

Svačije malo za planetu znači mnogo

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić poručila je građanima da „održavanje životne sredine zavisi od svakog pojedinca“.

„Svačije malo za planetu znači mnogo i ako svako od nas krene od promene svog ponašanja prema okolini u kojoj živi i naša zemlja i naša opština izgledala bi mnogo bolje“, kazala je ona.

Uređenje platoa kod spomenika u Livađu zakazano za sutra biće završna aktivnost kampanje koja je u Gračanici organizovana povodom Svetskog dana zaštite životne sredine.