Završne reči u slučaju Časlava Jolića

Sprovođenje Jolića u sudnicu u Prištini (Foto: Kim)
Sprovođenje Jolića u sudnicu u Prištini (Foto: Kim)

Završne reči u slučaju Časlava Jolića koji je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva pred Osnovnim sudom u Prištini su izneli tužilac i odbrana optuženog. Presuda Joliću će biti pročitana 10. juna.

Tužilac Iljir Morina je u završnoj reči naveo da je pred sudskim većem „krucijalan zadatak, kako bi doneli pravdu za civile koji su oštećeni“.

„Optuženi Časlav Jolić nije običan čovek, on je svojim postupcima prekršio humanitarno pravo i međunarodne običaje. Sva svedočanstva su nam pružila jasan uvid u čin koji je izvršio okrivljeni. Faktičko stanje koje se navodi u optužnici utvrđeno je u celosti od strane ovog suda. Dokazi su jasni i oni govore da je okrivljeni izvešio krivično delo koje mu se stavlja na teret. Mučenje i neljudsko ponašanje prema oštećenom Z. M. koje se desilo“, naveo je on.

Oštećeni Z.M. bio je prisutan u sudnici.

Tužilac je potom pomenuo nekoliko tačaka za koje je naglasio da sud na njih treba da obrati posebnu pažnju.

„Z.M. je jedino kriv što se tog dana nalazio u društvu novinara. Svedoci nisu nikad osporili da se nije desilo to neljudsko ponašanje prema oštećenom. Tokom čitavog sudskog pretresa odbrana je pokušala da iznese neku teoriju da ovo lice nije mučilo Z.M. ali to nije dokazano“, kazao je.

Morina je dodao da je oštećeni nakon tog incidenta u okolini Peći zadobio teške psihičke i fizičke povrede, dodajući da smatra da su navodi Z.M. osnovani. Prema njegovim rečima, Časlav Jolić je u to vreme bio pripadnik srpske policije.

Rekao je i da nije krivica oštećenog što je prošlo 25 godina od događaja ili što njegove izjave nisu uvek istei i zamolio sudsko veće da uzme u obzir sve činjenice i kaznu okrivljenog na osnovu zakona.

Odbrana: Jolić nije bio pripadnik srpske policije tokom marta i maja 1998.

Branilac Časlava Jolića advokat Miodrag Brkljač je u svojoj završnoj reči najpre naveo da ne osporava opšti kontekst događaja koji su se navodno odigrali, a koji se pripisuju njegovom klijentu.

„Bazirajući se na izjavama ovih ljudi i izjavama svedoka kao posrednim dokazima, tužilac je tvrdio da je moj klijent tokom maja 1998. godine učestvovao u prebijanju Z.M, a 15. marta iste godine učestvovao u premlaćivanju N.F. Tužilac tvrdi da je moj klijent u to vreme bio pripadnik srpske policije“, rekao je on.

Brkljač je potom ustvrdio da Jolić tokom maja i marta nije bio pripadnik srpske policije.

„Moram da se bavim pojedinačnim ljudima. Z.M. je dao tri izjave, a u ovom trenutku ja neću da se upuštam u verodoatojnost njegovog kazivanja, da li je Časlav bio na mestu pada helikoptera. Da bi dokazao da odlično poznaje mog klijenta, oštećeni je tvrdio da Jolića poznaje još iz osnovne škole, kada je on bio osmi, a Jolić prvi razred. Razlika u godinama je 14, a to znači da kada je Jolić bio prvi razred, Z.M. je bio na fakultetu. Oštećeni je tvrdio da se sa novinarima sreo ispred svoje kuće, sve dok svedok koji je saslušan u vezi istog događaja navodi drugačiju verziju“, kazao je Brkljač.

Advokat je ponovio da je oštećeni govorio različito u policiji, pred sudom i tužilaštvom, dodajući da je za dve godine Z.M. dva puta promenio izjavu.

„Ako kod ovog čoveka imamo ovakve razlike u izjavama koje su data u relativno kratkom vremenakom periodu, postavlja se pitanje da li možemo da verujemo ovom čoveku“, upitao je.

Brkljač je kazao i da ne postoje materijalni dokazi i druge izjave svedoka koje navode da je Jolić bio odrešenog dana na mestu pada helikoptera i zamolio sudsko veće da ceni kredibilitet izjava svedoka, dodajući da nije u redu da se izvuče samo jedan deo izjave gde se govori da je Jolić bio tu, a da ostatak izjave gde svedoci, po njegovim rečima „lažu“ ne bude uzet u obzir.

Deo optužnice

U optužnici protiv Časlava Jovića se navodi da je 1998. godine lice Z.M. dovelo britanske i belgijske novinare na mesto pada srpskog vojnog helikoptera u selu Blagača kod Đurakovca, opština Istok. Nakon toga je pet osoba u uniformama srpske policije, među kojima je bio i Jolić, navodno tuklo Z.M. 20 minuta u prisustvu novinara jer ih je doveo na to mesto. Zbog batina Z.M. se onesvestio.

U drugom incidentu koji se pominje u optužnici lice N.F. je pilo kafu u seoskom restoranu u Đurakovcu kada ga je pet srpskih policajaca, među kojima i Jolić, izvuklo iz restorana, udarajući ga po različitim mestima na telu.

U trećem opisanom incidentu koji se dogodio 15. marta 1998. godine Jolić je, prema navodima optužnice, tukao osobu inicijala N.C, sve dok nekoliko drugih policajaca nije intervenisalo i zaustavilo ga.

Podsetimo, Kosovska policija je 2. juna 2022. godine uhapsila Časlava Jolića u Đurakovcu kraj Istoka pod sumnjom za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u periodu 1998-1999. godine. Časlav Jović je ubrzo optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva izvršen fizičkim maltretiranjem oštećenog u periodu početka rata 1998. godine.