Petković: Kurti nastavlja sa nelegalnom eksproprijacijom na severu Kosova

Petar Petković (Foto: Kancelarija za KiM)
Petar Petković (Foto: Kancelarija za KiM)

“Kurti je nastavio sa nelegalnom eksproprijacijom na severu Kosova i Metohije, iako je obustava tih protivpravnih radnji bila obaveza u koju se kleo dok se nadao prijemu u Savet Evrope, po istom modelu dezavuiše javnost i međunarodne predstavnike da ima dobru volju da nacrt Statuta ZSO šalje pred Ustavni sud”, navedeno je u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

On je naglasio da premijer Kosova Aljbin Kurti jedino ima sposobnost da nastavi da “teroriše” srpski narod, posebno na severu Kosova, a to, prema njegovim rečima, i demonstrira svakoga dana svojim nasilnim i jednostranim aktima.

“I dok Kurti više od dve godine optužuje Beograd da navodno hoće nemire u regionu, pokazalo se da je jedini nasilnik i piroman na Balkanu Aljbin Kurti, koji pored golog nasilja, Srbima zabranjuje dinar, ali i mogućnost da primaju plate i penzije na KiM”, dodao je on.

Kako je naveo u saopštenju, sa istom opsesijom, kojom, kako je naglasio, progoni srpski narod poslednje tri godine, mogao je da se posveti ispunjenju obaveza iz Dijaloga i potpisanih sporazuma.

“Srbi bi već imali formiranu Zajednicu srpskih opština i garantovanu bezbednost koju danas nemaju, upravo zbog Kurtija i divljanja njegovih parapolicijskih falangi, upucavanja i prebijanja srpske dece”, naveo je on.

Naglasio je da je Beograd sve svoje obaveze iz dijaloga primenio, a dodao je da reakcija srpskog naroda na višegodišnji teror nije nikakav alibi Kurtiju da izbegne svoje obaveze.

“Kompletna međunarodna zajednica prozrela je namere Aljbina Kurtija da izbegne fomiranje Zajednice srpskih opština i nemoguće je da sve ljude laže sve vreme i da veruje da će njegova demagogija ikoga zavarati”, istakao je Petković.

Formiranje ZSO je zapravo prvih šest tačaka sporazuma u Briselu i propratnih dokumenata i Opštih principa iz 2015. godine, napomenuo je on.

“Nikakvi Kurtijevi preduslovi niti jesu niti će ikada biti osnov za njeno formiranje, već isključivo služe da svoje obaveze izbegne”, zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.