Svetski dan pletenja u subotu u Kosovskoj Mitrovici

Foto: NVO "Inspiracija"
Foto: NVO "Inspiracija"

Svetski dan pletenja u javnosti po prvi put će biti obeležen u Kosovskoj Mitrovici, u subotu, 8. juna.

Na ovu ideju je došla Ljiljana Dražević, direktorka NVO „Inspiracija“, kada je pre nekoliko godina prisustvovala ovakvom događaju u Novom Sadu.

Kako navodi, cilj obeležavanja Svetskog dana pletenja u javnosti je promovisanje ove tradicionalne veštine koja ima duboke korene u našoj kulturnoj baštini.

Zahvaljujući Ljiljani i Kosovska Mitrovica se ove godine pridružuje najvećem pletačkom događaju u svetu.

„Na ovaj način pokušaćemo da razbijemo predrasude da je to staromodno i da je samo za stare dame. Svako od nas u svom okruženju poznaje bar jednu vrednu ženu koja pokušava da ovu veštinu sačuva od zaborava“, ističe Ljiljana.

Ovim javnim nastupom pletilje žele da ukažu svim generacijama na još jedan način oslobađanja nagomilanog stresa zbog ubrzanog načina života, ali i na značaj krajnjeg proizvoda u koji je utkano mnogo ljubavi i vremena, koji je unikatan i ima veliku umetničku vrednost.

Ljiljana upućuje poziv svima onima koji vole da pletu da se pridruže grupi žena koje vole i cene ručni rad.

„Ponesite nešto lagano za rad, da možete usput da ćaskate i da se družite. Ako pada kiša, družićemo se u prostorijama Udruženja žena „Inspiracija“. Svi su dobrodošli bez obzira na to da li pletu, heklaju, vezu, tkaju ili žele da se družimo! Vredi pokušati i ovo gradsko sivilo obojiti najlepšim bojama!“, poručuje Dražević.

Događaj počinje u 10.00 časova, u parku kod Berilja.

Inače, Svetski dan pletenja u javnosti prvi put je obeležen 2005. godine.