Kod juče uhapšenih za špijunažu zaplenjeni kompjuteri, dokumenta, ali i oružje, municija, vojne gas maske…

Ilustracija (Foto: Kosovska policija)
Ilustracija (Foto: Kosovska policija)

U Uroševcu su juče uhapšene dve osobe pod sumnjom za špijunažu. Iako to Tužilaštvo nije preciziralo, mediji su izvestili da su ova lica navodno uhapšena zbog saradnje sa srpskom Bezbednosno informativnom agencijom, što je iz Beograda odnosno ove institucije potom demantovano. Kosovska policija je na dve lokacije, takođe juče, vršila pretrese. Danas iznose i šta su u tim akcijama našli.

Prištinski medij Gazeta Express inicijalno je juče, pozivajući se na svoja saznanja, izvestio da su u Uroševcu uhapšene dve osobe osumnjičene za špijunažu, ali i navodno saradnju sa Bezbednosno informativnom agencijom (BIA) Srbije.

Ovaj medij je naveo da je reč o B. Š. (B.Sh.) i M.Ć. (M.Q.), te da je Kosovska obaveštajna agencija imala ključnu ulogu u hapšenju dvojice osumnjičenih.

Gazeta je juče, takođe iz svojih izvora, pisala i to da je jedan od dvojice uhapšenih zapravo bio, pripadnik policije tokom 90-ih godina, a da je potom bio zaposlen kao carinik tokom perioda upravljanja UNMIK-a na Kosovu. Kosovska carina ogradila se da on kod njih nije zaposlen poslednjih 20 godina.

Oglasilo se u međuvremenu kosovsko specijalno Tužilaštvo, navodeći takođe da su dve osobe uhapšene zbog sumnje na špijunažu, ali bez iznošenja bilo kojih drugih detalja o samom slučaju, inicijala, odnosno u kom gradu je hapšenje izvršeno.

Naveli su da su pretresi izvršeni na dve lokacije u zajedničkoj akciji sa Kosovskom policijom i kosovskom obaveštajnom agencijom a nakon višemesečne istrage.

Na ovim lokacijama policija je juče došla do, kako tvrde iz KP u današnjem izveštaju, materijalnih dokaza.

Zaplenili su: raznu dokumentaciju, kompjutere, telefone, USB, DVR, kasete, oružje i municiju, maske, vojne gas-maske i ostalo, odnosno „mnoge druge dokaze“.

Potvrđuju i da je dvojici uhapšenih određeno 48-časovno zadržavanje.