Načelnici generalštabova sa Balkana na konferenciji u Draču: Razgovori o očuvanju mira i saradnji

Foto: Vojska Srbije

U Albaniji je održana 17. Konferencija načelnika generalštabova balkanskih zemalja s ciljem jačanja vojno-vojne saradnje i modela odgovora na savremene bezbednosne izazove, rizike i pretnje. Forumu su prisustvovali predstavnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Rumunije, Srbije, Severne Makedonije, Turske i Crne Gore.

Na ovogodišnjem forumu koji je juče održan, čelni ljudi oružanih snaga u regionu težišno su razmatrali iskustva i stavove o angažovanju mladih u sektoru odbrane i bezbednosti i izazove u privlačenju i zadržavanju ove populacije u vojsci, saopštila je Vojska Srbije.

Razgovaralo se i o drugim temama od značaja za dalji razvoj regionalne saradnje u oblasti odbrane i realizaciji zajedničkih aktivnosti usmerenih na unapređenje vojno-vojnih odnosa zemalja regiona, naveli su.

Srbiju je na ovom događaju predstavljao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

Tokom svog izlaganja ukazao je na značaj regionalne vojno-vojne saradnje za očuvanje mira i bezbednosti, pogotovo u uslovima kompleksne bezbednosne situacije na globalnom nivou, navode iz Vojske Srbije.

Ujedno je naglasio da ovaj forum daje pozitivan impuls jačanju međusobnog poverenja i odbrambenih kapaciteta zemalja regiona.

On je, takođe, istakao da Vojska Srbije ostaje otvorena za saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa, a pre svega u domenu obuke.

Vojska Srbije je ujedno spremna da ponudi svoje kapacitete za obučavanje pripadnika oružanih snaga zemalja članica ove inicijative, dodaje se u saopštenju.

Tokom boravka u Draču, načelnik Generalštaba Vojske Srbije јe imaо odvojene susrete sa čelnicima oružanih snaga BiH, Rumunije, Severne Makedonije, kao i sa zamenikom komandanta Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, general-potpukovnikom Stivenom Kelsijem.

Sa njim je razgovaraо o dometima bilateralne vojno-vojne saradnje i mogućnostima za njeno dalje unapređenje, navodi se u saopštenju Vojske Srbije.

Na ovogodišnjem forumu, u svojstvu gostiju, prisustvovali su načelnik Generalštaba Slovenačke vojske i predstavnici Evropske unije, NATO-a i Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Beograd je bio domaćin Konferencije načelnika generalštabova balkanskih zemalja 2009. i 2018. godine, a domaćin 18. Konferencije, koja se održava sledeće godine, biće Republika Turska.