Lokalne zajednice i univerziteti jačaju saradnju uz podršku KFOR-a

Konferencija u kampu Vilađo Italija (Foto: KFOR)

Zapadna regionalna komanda misije KFOR, koju predvodi NATO ugostila je na konferenciji 6. juna 2024. predstavnike iz 15 opština i univerziteta u Peći, Đakovici i Prizrenu, u kampu Vilađo Italija, saopšteno je iz ove komande KFOR-a.

Učesnici su potpisali Memorandum o razumevanju za identifikaciju i sprovođenje projekata koji će pomoći promovisanju održivog i inkluzivnog obrazovanja za sve zajednice.

Događajem je predsedavao pukovnik Frančesko Ferara, komandant Zapadne regionalne komande KFOR-a, koji je dao pregled aktivnosti KFOR-a u toj oblasti – a uz učešće članova međunarodne zajednice, uključujući italijanskog ambasadora na Kosovu Antonela De Riua, i predstavnika Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Misije Ujedinjenih nacija (UN) na Kosovu.

KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat – zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine – da obezbedi zaštićeno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u bilo koje vreme i nepristrasno.

KFOR je treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i misije EU za vladavinu prava (EULEKS), respektivno, sa kojima radimo u bliskoj saradnji, navodi se u saopštenju italijanskog Kfor-a..