Optužnica protiv osam osoba zbog zloupotrebe položaja

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv osam osoba, ilustracija (Foto: STK)
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv osam osoba zbog krivičnog dela zloupotreba položaja ili službenog ovlašćenja, saopšteno je medijima iz ove institucije.

„Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da je pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenih H.H, L.M, A.J, K.L, B.P, D.K, G.Š, i V.M. podignuta optužnica zbog osnovane sumnje da su izvršili zloupotrebe položaja ili službenog ovlašćenja, sankcionisano članom 414. st. 2 u vezi sa članom 31 Zakonika br. 06/L-074 Kosova”, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, okrivljeni H.H. se tereti i za krivično delo sklapanje štetnog ugovora, sankcionisano članom 285. st. 1 i 2 Krivičnog zakona Kosova.

„Imovina koja je predmet optužbe, na osnovu zahteva tužioca, oduzeta je od strane Suda i na osnovu optužnice, Specijalno tužilaštvo Kosova je predložilo da se vrati u javnu svojinu“, zaključuje se u saopštenju.

Optužnica zbog zloupotrebe položaja u Javnom stambenom preduzeću

Optužnica se, kako piše Koha, odnosi na sumnje u zloupotrebu u Javnom stambenom preduzeću.

U maju prošle godine, Specijalno tužilaštvo je izvršilo pretrese na različitim lokacijama, u okviru istraga o korišćenju zemljišta Javnog stambenog preduzeća za konzorcijum privatnih kompanija, za izgradnju stanova i poslovnih prostora u vrednosti od 120 miliona evra.