Petković: Rezolucija 1244 SB UN i dalje pravno obavezujući dokument

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, izjavio je danas da je i posle četvrt veka od donošenja, Rezolucija 1244 SB UN i dalje krovni, pravno obavezujući dokument za zaštitu srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije, ali i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, „uprkos svim nastojanjima Prištine i Aljbina Kurtija da svakodnevno gazeći međunarodno pravo, minimizira značaj ovog sporazuma“.

On je ocenio da „nasuprot idejama secesionizma koje su danas nikad življe u Prištini i ideologijama velikoalbanskog šovinizma i etničke netrpeljivosti svake vrste prema srpskom narodu u pokrajini i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, takozvano Kosovo i dalje je jedan provizorijum koji ne priznaje više od polovine savremenog sveta i koje se kreće u granicama omeđenim upravo Rezolucijom SB UN 1244“.

„Nažalost, zbog nasilne i ratnohuškačke politike Aljbina Kurtija, teško stečeni mir na prostoru Kosova i Metohije danas je pod nikad većim izazovom, a trpeljivost srpskog naroda na ovim prostorima jedina je brana od njegovih snova o raspirivanju novih sukoba i ideja o etnički obesrbljenom Kosovu i Metohiji“, istakao je Petković.

Podvukao je da „smo danas svedoci da i mnogi predstavnici međunarodne zajednice otvoreno krše međunarodno javno pravo i postulate koji su sadržani u Rezoluciji 1244, pomažući i naoružavajući otvoreno takozvane Kosovske bezbednosne snage iako je svima dobro poznato da jedine oružane formacije na prostoru KiM mogu biti jedinice Kfor“.

Napomenuo je da u danima, mesecima i nedeljama koji slede Srbi na Kosovu i Metohiji i porodice koje su ostale bez svojih najmilijih, obeležavaće četvrt veka nekažnjenih zločina koji su se desili od dolaska međunarodnih snaga na prostor Kosova i Metohije i to je, kako je naglasio, „mrlja na obrazu svih onih koji su Srbima morali da garantuju mir“.

„Ali uprkos svim izazovima i destruktivnim secesionističkim nastojanjima u Prištini, nikada Aljbin Kurti, niti bilo ko drugi, neće moći da bude snažniji od univerzalnih i trajnih vrednosti međunarodnog prava i normi, ma koliko svakodnevno demonstrirao silu preko leđa srpskog naroda. Dok je predsednika Aleksandra Vučića naša diplomatska borba za Kosovo i Metohiju vodiće se nesmanjenim intenzitetom i žustrinom argumenata koje nam daje i međunarodno pravo“, zaključio je Petković.