UNS: Nedopustivo uskraćivanje novinarima prevoda na srpski jezik

Foto: UNS
Foto: UNS

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu protestuje zbog toga što na konferenciji „Rugova i zapad“ koja je održana u Prištini u organizaciji Demokratskog saveza Kosova (DPK) i Fondacije “Ibrahim Rugova”, nije bio obezbeđen prevod na srpski jezik.

Uskraćivanje novinarima prevoda na srpski jezik na konferenciji „Rugova i zapad“ u organizaciji Demokratskog saveza Kosova (DPK) i Fondacije “Ibrahim Rugova” je nedospustivo, ocenjuje UNS sa svojim ogrankom na Kosovu.

Poziv za događaj na albanskom jeziku

Konferencija je održana u Kljan areni u Prištini na temu “političkog nasleđa bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove i saveznika koji su pre 25. godina podržali Kosovo”.

Novinari srpskih redakcija su i dnevni red za praćenje ovog događaja od Demokratskog saveza Kosova (DPK) dobili na albanskom jeziku.

Kršenje Zakona o upotrebi jezika

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu ističe da je nedopustivo da se novinarima koji izveštavaju na srpskom jeziku onemogućava rad i uskraćuje pravo da na maternjem jeziku izveštavaju sa događaja.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu podseća da se na ovaj način ne krši samo Zakon o upotrebi jezika, već da se ugrožava i pravo na informisanje koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama.