Kurti: Srbija se svrstava uz Rusiju, a Kosovo uz EU i NATO

Aljbin Kurti (Foto: Ekonomia online)
„Srbija se svrstava uz Rusiju. Naš narod i Albanija kontinuirano jačaju veze sa SAD i evropskim zemljama. EU nam je ciljana politička porodica, a NATO naša vojna sudbina“, izjavio je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kurti je na svečanoj sednici kosovske skupštine povodom 25 godina od ulaska NATO trupa na Kosovo, koji se u Prištini obeležava kao „Dan oslobođenja“, izjavio da se Srbija svrstava uz Rusiju, a da je za Kosovo EU politički cilj, a NATO vojna destinacija.

„Srbija se svrstava uz Rusiju, jer Rusija stoji iza stavova Srbije. Naš narod i Albanija kontinuirano jačaju veze sa SAD i evropskim zemljama. Evropska unija nam je ciljana politička porodica, a NATO naša vojna sudbina“, istakao je Kurti, prenosi portal Koha.

On je dodao da Kosovo želi dobre odnose i međusobno priznanje sa susednim zemljama „bez napada i agresije“.

Predsednik Albanije Bajram Begaj upozorio je da su Srbija i njeni saveznici mobilisali diplomatske i medijske kapacitete da „okaljaju“ pravednu borbu Albanaca i da moraju da se okupe.

„U vreme kada su Srbija i njeni saveznici mobilisali diplomatske i medijske kapaciteta da ukaljaju pravednu borbu Albanaca. Potrebno nam je više nego ikada da budemo zajedno, u manifestaciji nacionalnog ponosa“, poručio je Begaj na sednici.

Kurti: Vojska Kosova nikada nije bila veća, bolje naoružana i opremljena nego danas

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je na defileu Kosovskih snaga bezbednosti i policije da vojska Kosova nikada nije veća nego danas, bolje naoružana i opremljena.

On je istakao da se pripadnici kosovske armije obrazuju u najprestižnijim zapadnim akademijama.

„Nikada nije bila moćnija i spremnija da zaštiti našu teritoriju i suverenitet države i naše živote. To je njena misija, da štiti Kosovo i da se razvija i napreduje zajedno sa našim saveznicima“, poručio je Kurti.

Osmani: Oslobodilačka vojska Kosova bila najmoćniji stub otpora i nade

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je uoči parade Kosovske policije i pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga povodom „Dana oslobođenja“, kazala da je OVK bila najmoćniji stub otpora i nade.

„Borili su se, ne samo za zemlju, već i za samu dušu Kosova. Hrabre žene i muškarci su uzeli oružje da brane naše pravo na postojanje,“ citira izjavu Vjose Osmani portal reporteri.net.

„Svaki život koji su rizikovali doveo nas je korak bliže slobodi“, rekla je Osmani i navela da je „hrabrost OVK priča o herojstvu koja će se prenositi sa generacije na generaciju“.

Osmani je ocenila da su 12. juna 1999. godine borci OVK i vojnici NATO „pretvorili strah, teror i bol u nadu i slobodu učinili stvarnošću“.

„Kao što znate, na putu do slobode nismo bili sami. Podržali su nas nepokolebljivi saveznici koji su stali uz nas u najmračnijim časovima naše istorije. Hvala vam što ste nam pritekli u pomoć da nas zaštitite od istrebljenja koji je sprovodio genocidni režim Srbije“, rekla je Osmani.

„Kosovo je nezavisno.  To je večno nasleđe naših heroja najbolje oličenih u hrabrim muškarcima i ženama koji će danas prodefilovati u ovoj paradi KBS i policije“, konstatovala je Osmani.

Ona je nešto ranije, u obraćanju na svečanoj sednici skupštine, rekla da Kosovo zaslužuje članstvo u vojnoj organizaciji NATO, 25 godina posle oslobođenja uz pomoć Alijanse.