Lord Robertson na paradi KBS: Kosovo je tačno onakvo kakva jedna evropska država treba da bude

Lord Robertson na paradi KBS: Kosovo je tačno onakvo kakva jedna evropska država treba da bude…

„Veoma, veoma sam ponosan onim što smo uradili. Ponosan sam što sam ovde danas, na mirnom multietničkom Kosovu, u srcu Evrope, ono je tačno onakvo kakva jedna evropska država treba da bude“, poručio je nekadašnji sekretar odbrane Velike Britanije, jedan od ključnih promotera bombardovanja nekadašnje SRJ.

Četvrt veka kasnije, na paradi KBS i policije u Prištini, Džordž Robertson je ponovio još jednom svoje poruke o opravdanosti ove intervencije NATO-a, kako zapad i dalje kvalifikuje bombardovanje, radi humanitarnog spasavanja Albanaca i dovođenja demokratije i slobode. Novina: značajan je naglasak stavio na povlačenje paralele sa Ukrajinom.

Kosovske vlasti i Albanci uopšte, danas obeležavaju „Dan oslobođenja“, kako vide ulazak međunarodnih vojnih i civilnih trupa 12. juna 1999 na Kosovo, a nakon 78-dnevnog bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Ove godine obeležavaju jubilarno – 25 godina.

U Prištini se danas održava niz svečanosti, a započelo se od dana potpisivanja Kumanovskog sporazuma u nedelju. Održana je po drugi put svečana sednica skupštine od ponedeljka, parada KBS i KP, uz brojne druge prateće događaje, koji uključuju i specijalne međunarodne goste, izložbe, susrete i poruke međunarodnih predstavnika.

Milošević sa svojim trupama van Kosova, NATO unutra i povratak izbeglica svoji kućama, ovo bi mogla da bude ključna poruka međunarodnih predstavnika na 25. godišnjicu raspoređivanja KFOR-a na Kosovu.

„Misija ispunjena“, poručio je nemački ambasador danas u Prištini. Istovremeno šalju poruke o demokratiji, jednakosti i multietničnosti, dok na brojnim događajima i svečanostima, dominira albanska zajednica.

Jedan od specijalnih gostiju jeste lord Džordž Robertson, nekadašnji sekretar odbrane Velike Britanije, a nakon rata na Kosovu i generalni sekretar NATO-a. U srpskoj javnosti je doživljen kao jedan od ključnih zagovornika bombardovanja tadašnje SRJ.

Ukazane su mu brojne počasti, ugošćen je na specijalnoj večeri za nekolicinu međunarodnih saveznika iz tog vremena, koju je sinoć organizovao Aljbin Kurti, bio je specijalni gost na današnjoj sednici kosovske skupštine, a potom i na paradi KBS i KP, na kojoj je i govorio.

„Pre 25 godina, kao sekretar odbrane Britanije, živo se sećam sastanka sa ministrima odbrane Francuske, Nemačke i SAD-a, kako bismo razmotrili ono što će se desiti na Kosovu. Razmatrali smo obaveštajne i novinske izveštaje, i imali smo vapaje ljudi sakrivenih u planinama i šumama. Znali smo samo ono što ste vi već znali da se ovde dešava, i znali smo da se mora nešto preduzeti da bi se to zaustavilo. Znali smo da su Ujedinjene Nacije bile paralizovane vetom Kine i Rusije. Znali smo za teško breme koje smo delili sa našim premijerima i predsednicima ukoliko bismo preduzeli vojnu akciju bez odluke Saveta Bezbednosti UN. Ali samo takođe znali i to da nismo tada reagovali, Milošević i njegovi saradnici bi nastavili da brutalno isteraju albanski narod iz njihove domovine. Znali smo šta moramo da uradimo, i uradili smo to“, ovako je Roberston video pripreme za bombardovanje i četvrt veka kasnije.

„78 dana kasnije, postigli smo cilj. Milošević je vojno izbačen, NATO je ušao a izbeglice su se vratile kući“, kazao je.

Kako vidi rezultat danas, između ostalog i sa njegovim doprinosom?

„Veoma, veoma sam ponosan onim što smo uradili. Ponosan sam što sam ovde danas, na mirnom multietničkom Kosovu, u srcu Evrope, ono je tačno onako kakva jedna evropska država treba da bude“.

„Mirno i multietničko je tačno ono što jedna moderna evropska država mora da bude“, navodi dalje.

U značajnom delu svog obraćanja, pažnju je poklonio jednom drugom delu Evrope.

No, dok ovde stojimo, kazao je dalje Robertson, „oslobođenje vaše zemlje od užasnog nasilja i progona, neka nam takođe bude podsetnik naše solidarnosti sa narodom Ukrajine“.

Robertson je apravio paralelu između Kosova ’99 i današnje Ukrajine, pre svega kada je u pitanju, kako je naglasio „okupacija, i represija“, te da se 25. godina kasnije, kako kaže, severnoatlantska alijansa sada bori da „porazi Putina“.

Naglasio je da NATO mora da ostane budan i ujedinjen, i da se ukrajinskom narodu pruže „resursi, municija i oprema“, i politička podrška“ kako bi svoju zemlju oporavili.

„Baš kao što ste vi uz našu podršku oporavili vašu zemlju“, kazao je Robertson.

Uz ponavljanje potrebe da se sada pomogne Ukrajini, kako se pomogalo i Kosovu, Džordž Robertson je poručio i to da bi onda jednoga dana i Ukrajinci „mogli da slave svoje oslobođenje“.