Spasovdanska litija u Orahovcu

Foto: Radio Goraždevac
(Foto: Radio Goraždevac)

Svetom Liturgijom, rezanjem slavskih kolača, a zatim i litijom kroz ulice gornjeg dela grada u Orahovcu je proslavljen Spasovdan. 

Više stotina vernika prisustvovalo je Svetoj Liturgiji koju je služio paroh orahovački jerej Milan Stanojević. Slavske kolače prineli su Mladen Šutaković i Milan Vitošević sa porodicama.

Nekada se današnji praznik Vaznesenja Gospodnjeg, u narodu poznatog kao Spasovdan, proslavljao u Opteruši, selu nedaleko od Orahovca. Danas tamo nema Srba i nije bezbedno otići, ali Orahovčani nisu zaboravili da su na ovaj dan odlazili u obližnje selo kako bi u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg proslavili praznik zajedno sa meštanima Opteruše.

Da budu domaćini sledeće godine javili su se Dimitrije Baljošević i Nikola Trajković.

Nakon rezanja kolača, sveštenik je poveo litiju, na čijem čelu je bila ikona Svete Bogorodice orahovačke.

U porti crkve postavljena je izložba starih fotografija iz Orahovca i Velike Hoče koju su pripremili profesori i đaci Gimnazije Orahovac. Kako oni kažu, ovo je još jedan način da se prisetimo starih, dobrih vremena i ostavimo trag na prošlost koja je ostala iza nas.

U Velikoj Hoči je jutros služen pomen Lazaru Kujundžiću i njegovim saborcima koji su na Spasovdan 1905. godine u Velikoj Hoči položili svoje živote u borbi za oslobođenje. Pomen je služio paroh velikohočanski jerej Milan Stojković u kuli Lazara Kujundžića.