Poetsko-muzičko veče „Pesme prizrenske“ Radmile Knežević sutra u Gračanici

Foto: Dom kulture „Gračanica“
Foto: Dom kulture „Gračanica“

Poetsko-muzičko veče „Pesme prizrenske“, pesnikinje i glumice Radmile Knežević, biće održano sutra, 14. juna, u 19.00 časova, u Domu kulture „Gračanica“.

Knjiga pesama „Pesme prizrenske“, pisana je na prizrensko-timočkom dijalektu, odnosno starom prizrenskom govoru.

„Radmila Knežević je u ovoj zbirci pesama putnik kroz istorijsko sjećanje, krhki most između dva vremena i dva svijeta, pregovarač između sebe i svoje sjenke i između nedogledne ikone. Nježna duša, i mudra glava s Prizrenom u srcu, s Bistricom u očima, po nasleđu svečana i otmena, čuva svoj prag, da ga nigdje ne odnese u nigdje“, istakao je o zbirci književnik Milutin Mićović.

Radmila Knežević rođena je u Prizrenu. Završila je Akademiju umetnosti, smer gluma i Filološki fakultet – književnost i srpski jezik. Glumica je sa stalnim angažmanom u Narodnom pozorištu u Prištini sa sedištem u Gračanici, u kome takođe režira predstave i vodi Školu glume. Osnivač je festivala dečje književnosti u Budvi pod nazivom „Male morske pesme i priče“. Objavila je deset knjiga i dobitnica je mnogobrojnih književnih nagrada. Živi i radi u Budvi.

Pored autorke, u programu učestvuju Živojin Rakočević i Ninoslava Zlatković, kao i članovi umetničkog udruženja „Bistrica“.

Događaj se organizuje u okviru Vidovdanskih svečanosti.