Više od 1,000 zahteva podneto za zamenu srpske vozačke dozvole za kosovsku

Foto: KoSSev

Više od mesec dana prošlo je od kada je stupila na snagu odluka kosovskog MUP-a, kojom je omogućen prelazak sa srpske vozačke dozvole na kosovsku. Zahtev za zamenu do sada je podnelo više od 1,000 osoba, današnji je podatak iz Kosovske policije. Velika većina zahteva predata je u opštinama na Severu Kosova.

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo je početkom maja meseca da otvori mogućnost prelaska sa srpskih vozačkih dozvola izdatih za građane na Kosovu na kosovske vozačke dozvole.

Odluka je na snagu stupila 9. maja, a ta će mogućnost biti otvorena naredna tri meseca – sve do 9. avgusta 2024. godine. Po isteku ovog roka, kako je najavljeno, saobraćanje na Kosovu sa srpskim dozvolama koje su izdavane za građane na Kosovu, više neće biti moguće.

Iako je stupila na snagu 9. maja, podnošenje zahteva bilo je omogućeno od 10. maja. Danas je podneto 55 ovakvih zahteva, a do sada ukupno 1,028.

Najveći broj podnet je u opštinama na Severu Kosova – čak 809.

„U Leposaviću je podneto 213 zahteva, 301 u Severnoj Mitrovici, 139 u Zubinom Potoku i 156 u Zvečanu“, potvrđeno je za KoSSev iz policije.

Ceo proces opremanja kosovskom vozačkom dozvolom, prema najavi, traje 15 dana. Pri uzimanju ove, srpska vozačka koju je podnosilac zahteva predao, vraća mu se kao nevažeći dokument. Kako je potvrđeno za KoSSev iz policije, kosovske institucije ga fizički poništavaju.

Da bi se prijavili za prelazak na kosovsku vozačku dozvolu, građani moraju posedovati: vozačke dozvole izdate od strane Republike Srbije za lica koja su položila vozački ispit za odgovarajuće kategorije posle 10.06.1999. godine, do 9. maja ove godine.