KBC Kosovska Mitrovica: Besplatni preventivni pregledi i ovog vikenda za decu i odrasle

Foto: Radio Kontakt plus/Dejan Simićević
Foto: Radio Kontakt plus/Dejan Simićević

Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica u nedelju, 16. juna ponovo vrši besplatne preventivne preglede za sve građane, uključujući i najmlađe.

Ovoga puta, građani će biti u mogućnosti da besplatno obave dermatološki pregled mladeža, zatim ultrazvučni pregled abdomena i male karlice, kao i da urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein). Pored redovnih preventivnih pregleda za odrasle, ponovo će biti organizovani i preventivni pregledi za decu.

„Svim našim građanima biće na raspolaganju specijalisti radiologije koji će raditi ultrazvučni pregled abdomena i male karlice. Takođe, naša biohemijska laboratorija radiće tumor markere CEA, CA19-9 i Alpha Fetoprotein. Ni za jedan od ovih tumor markera, kao ni za jedan drugi pregled, nije potreban uput od bilo kog specijaliste ili uput od lekara opšte prakse. Takođe, preventivni pregled će biti dostupan i onima koji nemaju zdravstvene knjižice, a radiće i služba dermatologije koja će pregledati mladeže kod pacijenata svih dobi“, navodi vršilac dužnosti direktora KBC Kosovska Mitrovica, dr Zlatan Elek.

Posebno je naglasio da će i ovoga puta Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica ponuditi svoje usluge i najmlađma i pozvao roditelje da iskoriste neradni dan kako bi svoju decu doveli na pregled.

„Pozivam sve građane da dovedu svoju decu koju će pregledati pedijatri, specijalisti ORL i specijalisti za očne bolesti. Na pedijatriji će, takođe, za decu biti rađena i kompletna krvna slika, sa glikemijom i uz merenje krvnog pritiska“, dodaje Elek.

Preventivni pregledi će, pored KBC Kosovska Mitrovica biti dostupni i u domovima zdravlja u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću, gde će zainteresovani moći da urade krvnu sliku, glikemiju i merenje krvnog pritiska.

Elek naglašava da će, ukoliko se pojavi potreba za daljim ispitivanjima, građani iste moći da urade kod adekvatnih specijalista u KBC Kosovska Mitrovica u toku sledeće nedelje.

„Preventivnim pregledima želimo da napravimo skrining kod naših pacijenata ne bismo li uočili neke promene na vreme, kako bismo im omogućili kvalitetnu zdravstvenu zaštitu ili potpuno izlečenje. To se prevashodno odnosi na tumor markere“, istakao je.

Pregledi će se obavljati u periodu od 8.00 do 17.00 časova.

Besplatne preventivne preglede sprovodi Ministarstvo zdravlja u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju u svim zdravstvenim institucijama Republike Srbije, koje funkcionišu na teritoriji Kosova i Metohije.