Na Merdaru sutra Priština predaje Beogradu posmrtne ostatke troje srpskih civila stradalih na Kosovu 1999. godine

Foto: Komisija za nestala lica Vlade Srbije
Foto: Komisija za nestala lica Vlade Srbije

Predstavnici beogradske delegacije Radne grupe za nestala lica, u okviru dijaloga Beograd – Priština, sutra u podne na prelazu Merdare, preuzeće posmrtne ostatke tri civilna lica srpske nacionalnosti, koja su stradala u Uroševcu, Prizrenu i Prištini tokom 1999. godine, saopštila je danas Vlada Srbije.

Kako se navodi, lica su identifikovana metodom analize DNK nakon što su predstavnici Komisije za nestala lica prikupili dodatne referentne uzorke za DNK analizu od srodnika nestalih u cilju identifikacije posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnici u Prištini.

Posmrtne ostatke dva lica, u ime porodica, od prištinske delegacije preuzeće predstavnici beogradske delegacije, dok će posmrtne ostatke jednog lica preuzeti članovi njegove porodice.

Sahrana ovih lica, navode, biće obavljena u Velikoj Plani, Kruševcu i Beogradu, u skladu sa željama koje su iskazale porodice.

„Ovim je nastavljen proces identifikacije žrtava srpske nacionalnosti, stradalih na području Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih“. 

U službenim evidencijama Komisije za nestala lica, naveli su danas, vodi se još 567 lica kao nestalo u vezi sa sukobima na Kosovu.

Na preuzimanju posmrtnih ostataka sutra na Merdaru biće prisutan i predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović.