Petković: Priština za dnevno političke svrhe zloupotrebljava žrtve seksualnog nasilja

Petar Petković (Foto: Kancelarija za KiM)
Petar Petković (Foto: Kancelarija za KiM)

Na Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktima svako razuman i čovečan mora da ukaže na neophodnost suzbijanja i kažnjavanja ove pojave, kao i da pozove na pružanje svakog vida pomoći i podrške žrtvama, naveo je u saopštenju direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković je naveo da smo, nažalost “svedoci neljudske prakse političara u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem da za dnevno političke svrhe zloupotrebljavaju žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u našem regionu i tendenciozno broj žrtava višestruko preuveličavaju”.

Kako se dodaje, direktor Kancelarije za KiM navodi da je “činjenica i da, bez ikakve empatije, seksualno nasilje u sukobima prikazuju kao jednostranu pojavu kako bi se demonizovala jedna strana u konfliktu”.

“Kurti i njegovi saradnici godinama govore o 20 hiljada žrtava seksualnog nasilja na Kosovu i Metohiji tokom sukoba 1999. godine, iako je nadležna institucija u Prištini status žrtve seksualnog nasilja potvrdila za manje od hiljadu osoba. Ti zvanični podaci navode se i u izveštaju generalnog sekretara UN od 1. oktobra 2020. godine. Pri tom, srpske civile koji su brutalno maltretirani i silovani od strane pripadnika terorističke UČK u Prištini niko i ne pominje, iako je ta pojava bila masovna”, ističe se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Petković je naveo da najveću štetu zbog takvog ponašanja trpe upravo žrtve i zato ovo nije i, kako je dodao, “za Beograd nikad neće biti tema za političke obračune i manipulaciju brojkama”.