Radna grupa NKEU podržava održavanje festivala “Mirdita, dobar dan”

Ilustracija (Foto: mireditadobardan.com)
Ilustracija (Foto: mireditadobardan.com)

Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 podržava održavanje festivala “Mirëdita, dobar dan”.

Radna grupa NKEU navela je u saopštenju da kroz približavanje savremene kulturne scene, spajanje umetnika, aktivista i javnih ličnosti festival godinama doprinosi normalizaciji i pomirenju između albanskog i srpskog društva što je u skladu sa dogovorima postignutim u okviru dijaloga između Beograda i Prištine, kao i u skladu sa principima rada Radne grupe za Poglavlje 35.

Organizacija festivala je u potpunosti u skladu sa zakonskom regulativom Republike Srbije, dodaju.

U saopštenju se navodi da najoštrije osuđuju javno pozivanje na zabranu ili odlaganje festivala od strane pojedinih političara.

Ovakvi pozivi su u suprotnosti sa Ustavom i zakonima koji regulišu slobodu okupljanja i slobodu govora, samim tim protiv ustavnog poretka Republike Srbije”.

Radna grupa NKEU podseća nadležne organe, pre svega policiju i tužilaštvo, da su dužni da omoguće nesmetanu organizaciju festivala “Mirëdita, dobar dan!”, kao i bezbedan pristup posetiocima svim događajima koji se organizuju u okviru festivala.

Podsetimo, danas je predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković ocenila je da su učesnici festivala “Mirdita, dobar dan” najtolerantniji deo kosovskog društva i da su baš oni “najpotrebniji i najdragoceniji u ovom vremenu tenzija”.