Konjufca: Priznanje Kosova svih zemalja regiona otvara put istinskoj saradnji

Detalj sa zatvaranja 11. plenarne sednice Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (Foto: Fejsbuk Gljauk Konjufca)
Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca, učestvovao je u Skoplju na zatvaranju 11. plenarne sednice Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi. Tom prilikom je istakao da priznanje Kosova od strane svih zemalja regiona otvara put za istinsku saradnju.

Konjufca je na Fejsbuku istakao da „ovakvi sastanci reafirmišu našu zajedničku posvećenost unapređenju regionalne saradnje, ekonomskog razvoja, kao i povećanju sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u Jugoistočnoj Evropi“.

Naglasio je da vizija saradnje i ostvarivanja zajedničkih težnji uključuje priznanje Kosova od strane svih zemalja regiona, čime bi se omogućila inkluzivnost i puna saradnja.

„Istovremeno, ukazao sam na potrebu podrške aspiraciji Kosova za članstvo u međunarodnim strukturama, uključujući i Savet Evrope, u duhu regionalne posvećenosti zajedničkim vrednostima i ciljevima. Ovo je ranije postignuto liberalizacijom viza za građane Kosova“, istakao je Konjufca.

Detalj sa sastanka (Foto: Fejsbuk Glauk Konjufca)

Podvukao je da je događaj u Banjskoj 24. septembra bio ozbiljan udarac na regionalnu bezbednost i stabilnost.

„Taj čin moraju osuditi svi bez izuzetka, a odgovorni, koje Srbija štiti, moraju biti izvedeni pred lice pravde. Bez ovih stavova i akcija, teško će se postići ciljevi SEECP-a“, rekao je Konjufca.

Dodao je da je Kosovo postiglo uspeh u ekonomskom i društvenom razvoju, demokratskom upravljanju, ljudskim pravima, borbi protiv korupcije, te povećanju transparentnosti i odgovornosti.

„Ovaj napredak, priznat od strane međunarodnih organizacija, dokaz je naše posvećenosti izgradnji živog, demokratskog i inkluzivnog društva“, dodao je.

Konjufca je pozvao na zajednički rad, potvrđujući posvećenost principima jednakosti, inkluzivnosti i regionalne saradnje, kako bi se osiguralo da niko ne bude marginalizovan i kako bi Strategija Jugoistočne Evrope 2030. ispunila svoje obećanje da nikoga ne ostavi iza sebe.

Domaćin događaja bio je predsednik Sobranja Severne Makedonije, Afrim Gaši, a prisustvovale su i druge delegacije iz jugoistočne Evrope.