„Čekajući kraj partije“: Apsurdnost naših života

Konferencija za medije Narodnog pozorišta u Prištini povodom premijere predstave "Čekajući kraj partije" (Foto: Kim)
Predstava „Čekajući kraj partije“ po Samjuelu Beketu, a u režiji Nenada Todorovića premijerno će biti odigrana 21. juna u 19 časova na otvorenoj sceni „Usnija“ u Kajmakčalanskoj ulici u Gračanici. „Bog je odavno sa nama i strpljivo čeka na nas. Mi nestrpljivo čekamo prošlost u nadi da će budućnost što pre proći“, istakao je reditelj o komadu.

Komad „Čekajući kraj partije“ je rađen po motivima dve drame Sajmuela Beketa „Čekajući Godoa“ i „Kraj partije“. Glumci, prema rečima direktora NPP-a Predraga Radonjića, predstavu izvode u neobično vreme i na neobičnom mestu. Scena „Usnija“ postavljena je u Kajmakčalanskoj ulici u Gračanici.

„Mislimo da je sve što smo uradili povodom ove predstave krajnje opravdano i krajnje simbolički. Ukazuje na mnogo toga što ovog najvećeg dramskog pisca 20 veka, Nobelovca, povezuje sa onim što smo hteli da pokažemo predstavom. Njegova drama umnogome korespodinara sa apsurdnošću naših života i događaja koji se u njemu dešavaju“, rekao je direktor NPP-a.

Radonjić je napomenuo da će gledaoci uživati u avangardnoj postavci komada.

Direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić (Foto: NPP)

Tragički vašar

„Hotel Kosovo“, „Lift – Slobodan šou“,“Top je bio vreo“, “Venecijanke”, “Sirano”, neke su od predstava u režiji Nenada Todorovića. „Hoćemo li odavde, ili ćemo možda da ostanemo?“, već 25 godina, ističe reditelj, citiramo Beketa.

„Ono što je umetnički bilo zanimljivo to je kako sprovesti mehanizam jednog Irca, klasika, neoštetiti ga mnogo i spustiti ga na nivo političkog. Političko je najniža kategorija razmišljanja kada je u pitanju umetnost i filozofija. Kako ostati na nivou tačnog u političkom, biti brutalno istinit, nemilosrdan u izražavanju prema gledaocu, Srbinu sa Kosova. Kako zadržati metafizičnost pisca koji je poznat po tome što ljudi kažu `nećeš valjda da režiraš tu dosadnu predstavu?`“, rekao je on.

Beket je, napominje Todorović, iz poetske tragičnosti pomerio tragičnost u farsu.

„Mi smo otišli korak dalje i odlučili smo da tu farsu pomerimo u ono što smo nazvali tragički vašar. Ta dekonstrukcija ljudske tragedije uglavnom se završava na vašarištu istorije, nisam rekao smetlištu. Od te polazišne tačke da to pretvorimo u vašarište, naravno morali da izađemo iz uobičajenog scenskog prostora. To nismo uradili zato što smo navikli da igramo po portama, dvorištima povratničkih kuća. Ovog puta odluka da izađemo u realitet prostora bila dosuđena na samom početku rada“, kazao je Todorović.

Reditelj Nenad Todorović (Foto: Kim)

Predstava je pripremana nepuna dva meseca, prema rečima scenografkinje Bisenije Tereščenko, to govori o talentu autora i njegovom slobodnom dijalektičkom dolaženju do rezultata.

„Autor je vodio sve, mi smo bili primenjena pozorišna refleksija u likovnom smislu, da ostvarimo estetizaciju, komunikativnost sa publikom, na vizuelnom planu. Imali smo za to prostora. Nenad  je za to vreme radio na nekim drugim elementima predstave“, kazala je scenografkinja.

Glumci – tačni i odmereni

Rad na predstavi bio je izazovan, ističu glumci. Komad „Čekajući kraj partije“ zahteva tačnost, odmerenost i čuvenu pozorišnu meru.

„Samim tim što je Nenad odlučio da ovaj komand prilagodi stanovnicima Kosova i njihovim životima i nas dvojica (glumac Nikola Đorđević) smo se uključili kao neko ko nije odavde i nije svoj život provodio ovde uključili u to istraživanje. Mogu da kažem da smo poprilično dosta naučili i saznali o ljudima koji ovde žive, koji su srećni na neki svoj poseban način i saosećam sa njima duboko“, rekao je glumac Nikola Stanković koji tumači lik Estragona.

„Nisam znao u šta se upuštam i samo sam verujući, Nikola, ja i svi ostali da kada uletimo u tu šumu, da li ima izlaska iz nje i koliki je mrak unutra. Da li će nešto da nas pojede, ništa nas nije pojelo, svi smo čitavi, dobri i mislim da smo pojeli šumu“, ističe Nikola Đorđević koji u predstavi glumi Vladimira.

Uloga Lakija poverena je glumcu Đorđu Velimiroviću.

„Laki je pun tereta, videćete kako je nesrećan. Drago mi je što ste me pozvali i što sam ponovo sa vama“, kazao je gostujući glumac NPP.

Dete u predstavi igra mlada glumica Snežana Džogović, a Poca tumači Milan Popović.

„Ova predstava je za mene nastavak školovanja, ne samo kroz indikacije koje je Nenad davao meni za rad, već i kroz to što je govorio drugima. Nenade hvala ti“, rekla je ona.

Glumci predstave “Čekajući kraj partije” (Foto: Kim)

Pored glumaca na sceni nastupaju i muzičari Vladan Pavić i Aleksa Mirić.

Nakon premijere u Gračanici, predstava „Čekajući kraj partije“ biće odigrana 23. juna u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Plemetini, a dan kasnije u Zvečanu.

Zahvalnost za realizaciju predstave „Čekajući kraj partije“, NPP je uputilo porodici Maksimović iz Gračanice, JKP „Ekologija“ i stanovnicima romske mahale iz Kajmakčalanske ulice.