FS Kosova ponovo se žali UEFA-i zbog srpske zastave na mapi Kosova i natpisa „Nema predaje“

Foto: Preuzeto sa sportal.blic.rs

Fudbalska federacija Kosova uputio je još jednu žalbu UEFA-i zbog ponašanja navijača Srbije na Evropskom prvenstvu, optužujući ih za „nacionalističku i rasističku retoriku“.

Nakon što je sličnu žalbu podneo takođe zbog ponašanja srpskih navijača na prošlonedeljnoj utakmici Srbija – Engleska, nova se tiče dešavanja na jučerašnejm meču Srbija – Slovenija, koji je odigran u Minhenu u sklopu drugog kola Evropskog prvenstva.

„FFK najoštrije osuđuje nacionalističke pozive i postavljanje srpske zastave sa mapom Kosova i natpisom ‘Nema predaje’. Ponavljanje ovakvog ponašanja na fudbalskim stadionima, čak i nakon prethodnih kazni UEFA-e, je neprihvatljivo i zahteva veću rigoroznost organa UEFA za donošenje odluka“, smatra FS Kosova.

Tvrde da su „poruke sa šovinističkom retorikom skandalozne“, suprotne vrednostima koje sport prenosi i da podrivaju osnovne principe UEFA.

„Još jednom pozivamo organe UEFA da budu rigorozniji protiv ponavljanja ovakvih neprijateljskih poruka prema našoj zemlji, kao ravnopravnoj članici sa svim ostalim zemljama u evropskoj fudbalskoj porodici“, navode.

Ujedno traže od organizatora da pojačaju oprez kako bi sprečili pojavljivanje ovakvih poruka.

„FSK će nastaviti da promoviše prave vrednosti fudbala i jedinstvo i poštovanje svih uključenih u fudbal“, tvrde.

Srbija i Albanija kažnjene

Iz FS Kosova su takođe reagovali zbog ponašanja srpskih navijača na prošlonedeljnoj utakmici sa Engleskom, odnosno, kako su navili „isticanja zastava, slogana i skandiranja sa političkim, šovinističkim i rasističkim porukama protiv Kosova“.

Tada su i zatražili „stroge disciplinske mere“ protiv Fudbalskog saveza Srbije.

UEFA je početkom nedelje saopštila da je pokrenula disciplinski postupak protiv FS Srbije.

Prekjuče su potvrdili da je izrečena kazna u iznosu od 14,500 evra zbog bacanja predmeta i „prenošenja provokativnih poruka“ na ovom meču, ali bez preciziranja o kojim se konkretno porukama radi.

Sa druge strane, UEFA-a je prekjuče kaznila i FS Albanije sa čak 37,375 evra. Kazna je izrečena zbog bacanja predmeta na teren, paljenja vatrometa, upada na teren i prenošenje provokativnih poruka na meču sa Italijom.

Moguće nove kazne?

UEFA je pokrenula istragu i u vezi sa dešavanjima na ovonedeljnom meču Albanija-Hrvatska, odnosno, „potencijalnim nedoličnim ponašanjem fudbalera Albanije“, ali i „potencijalnim rasističkim ponašanjem navijača“.

UEFA-a se sinoć oglasila navodeći da je imenovala etičkog i disciplinskog inspektora da istraži ponašanje navijača na ovoj utakmici, bez konkretnog preciziranja šta će biti istraženo.

Međutim, mediji su dan ranije počeli da najavljuju moguće pokretanje novih disciplinskih postupaka, ali i kažnjavanja, nakon što su na društvenim mrežama objavljeni video snimci usnimljeni tokom utakmice, a na kojima se čuje kako masa skandira „Ubij, ubij Srbina“. Ujedno, na istom meču na tribinama je viđen veliki transparent „Fck Serb“.

UEFA takođe nije konretno precizirala zašto je pokrenula istragu protiv fudbalera Albanije, Mirljinda Dakua (Mirlind Daku), navodeći samo da postoji sumnja na nedolično ponašanje.

Sa druge strane, pojedini mediji izvestili su da je ovaj fudbaler nakon meča sa Hrvatskom uzeo megafon i navodno predvodio navijače Albanije u skandiranju na albanskom „j*** Makedoniju“.

Ponašanje fudbalera osudio makedonski fudbalski savez i zatražio od njega da se javno izvini, a od UEFA-e da sankcioniše ovakvo ponašanje.