Pohvala crkvi i opstanku

(Foto: Radio Goraždevac)
(Foto: Radio Goraždevac)

Davdeset godina arhijerejske službe episkopa Teodosija

U Manastiru Visoki Dečani velikim skupom sveštenstva, monaštva, vernika, gostiju, zvaničnika i predstavnika Kfora obeleženo je dvadeset godina arhijerejske službe Episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

“Duh Sveti koga očekujemo, ne daje blagodat na meru, on daje smisao svemu, ne može se primorati, on zna gde će i kome će se pokazati i u koga će se useliti i kome će dati blagodat i blagoslov. Taj blagoslov, tu silu božansku prizivam na vas dragi vladiko. Vi ste pohvala i ponos naše svete crkve, to moram da izjavim zato što vas znam dosta vremena, mnogo smo bili zajedno i mnogo smo toga pretrpeli ali znamo da nas očekuje još i više od toga”, rekao je mititropolit žički Justin u besedi u na Liturgiji.

On je pozivao na molitvu, ljubav i zajednicu u veri prema Bogu: “Neka Gospod Bog, kada dođe vreme, sve nas njegove svedoke i učenike i sledbenike primi tamo gde je on, Presveta Bogorodica, Sveti Jovan i svi sveti roda našega. Molitvama Svetoga Stefana Dečanskog i svih ugodnika neka budu sa nama da nas vode i rukovode do carstva nebeskoga. Živeli nam mnogo godina i Bog vas čuvao”.

Dvadeset godina episkopske službe je izuzetno težak period u životu crkve i naroda, a vladika Teodosije je naveo da je Hristova ljubav izvor svake ljubavi.

“Ovo je dom Svetoga kralja, ali i moj i svih vas koji ga u srcu nosite. Sve što sam imao u ovom prolaznom, zemaljskom životu dao sam ovoj svetinji. Rekao bih da je i ova svetinja sve što imam meni dala i meni najbližima”.

Vladika Teodosije je ovde došao 1983. godine, a onda je deset godina kasnije preuzeo Manastir Dečane koji postaje jedna od najborjijih monaških zajednica SPC. Vest o izboru za episkopa zatekla ga je u nemačkoj vojnoj bazi KFOR-a u Prizrenu gde su bili izbegli Srbi posle Pogroma 17. marta

“U jednoj od najtežih godina za naš narod (2004. godine) hirotonisanje našeg episkopa je vratilo nadu za dalji opstanak na ovoj svetoj zemlji. Biti episkop u teškim vremenima je jako teško, ali je istovremeno i blagoslov. Naš eepiskop Teodosije nije samo duhovni otac našeg naroda on je i naš utešitelj, predvodnik prognanih i naš otac i naš obnovitelj. Danas je on naš graditelj i zato ga narod Kosova i Metohije, s pravom zove naš vladika” rekla je Milena Parlić pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U ime bratije, sveštenstva i vernog naroda govorio je iguman Dečana Sava Janjić.

“Zbog njegovog truda i očinske brige koju smo mi ovde upoznali – ovde jer je 19 godina bio iguman. Jedino kao jedna velika porodica mi možemo da funkcionišemo, a to je naša Eparhija.”

Liturgiju su služili i jubileju prisustvovali i mitropolit niški Arsenije, timočki Ilarion i episkop novobrdski Ilarion vikar patrijarha srpskog Porfirija.

Tokom liturgije u čin protosinđela proizveden je otac Kirilo, sabrat manstira Visoki Dečani i nastojatelj manastira Svetog Jovana u Velikoj Hoči kod Orahovca.

U programu su učestvovala deca, pojci sa KiM, Pavlina Radovanović iz Orahovca, Neda i Nadja Dimitrijević iz Goraždevca i Andrej Mihajlović iz Gračanice.

Piše: Živojin Rakočević