Tužilaštvo odustalo od gonjenja Radeta Basare u vezi sa slučajem ubistva Olivera Ivanovića

Rade Basara (desno) u sudnici (Foto: Kim)
Specijalno tužilaštvo Kosova odustalo je od krivičnog gonjenja optuženog Radeta Basare u ubistvu Olivera Ivanovića, zbog nedostatka dokaza u vezi sa umešanošću u slučaj ubistva predsednika GI SDP, saopštio je tužilac Burim Ćerkini u iznošenju završnih reči.

Tužilaštvo je Radeta Basaru  optuživalo da je kao istražni policajac u Severnoj Mitrovici blisko sarađivao sa Željkom Bojićem i organizovanom grupom koju je predvodio osumnjičeni Milan Radoičić. On je, navodno, eliminisao i sakrio tragove zločina, kao i dokaze.

Basara je optužen za krivična dela učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi, teško ubistvo i zloupotrebu službene dužnosti.

Nije dokazano postojanje krivičnih dela Radeta Basare

Specijalni tužilac Burim Ćerkini naveo je da nakon ocene svih materijalnih dokaza nije dokazano da u optužbama protiv Radeta Basare postoje krivična dela za koje se tereti.

„U svim iskazima svedoka, a posebno iz materijalnih dokaza, koji su doneti odlukom ili naredbom suda, nije dokazano da u radnjama optuženog Radeta Basare postoje elementi krivičnog dela učestvovanje u organizovanoj grupi, koja se vezuje i za krivično delo zloupotreba službenog položaja. Stoga, na osnovu ovih dokaza, odnosno u nedostatku dokaza za optuženog, odustajemo od krivičnog gonjenja“, dodao je on.

Za Nedeljka Spasojevića, Silvanu Arsović, Žarka Jovanovića, Marka Rošića i Dragišu Markovića, prema navodima specijalnog tužioca, utvrđeno je da postoje krivična dela za koja se terete.

Tužilac traži „postizanje cilja kažnjavanja“

Ćerkini je zaključio da sud treba da pokloni potpuno poverenje iznetim dokazima i svedočenjima i izrekne zakonske kazne kako bi se postigao cilj kažnjavanja.

Prema optužnici, Marko Rošić, Silvana Arsović, Nedeljko Spasojević terete se da su, kao deo kriminalne grupe koju su predvodili Milan Radoičić i Zvonko Veselinović – na različite načine doprineli ubistvu Olivera Ivanovića u januaru 2018. godine.

Optuženi su i Dragiša Marković i Žarko Jovanović, koji su, kako  Tužilaštvo navodi, manipulisali posrednim dokazima.

Suđenje pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini vodi veće u sastavu predsednik Valjon Kurtaj, članovi Musa Kondželi i Valjbona Musljiu-Seljimaj.

Za danas je predviđeno i iznošenje završnih reči odbrane, a ročište se nastavlja u 13.30 časova.

Podsetimo, Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje građanske inicijative. Sudski proces je počeo u julu 2021. godine.