Vučič razgovarao sa Makronom: Zamolio sam ga da stane uz Srbiju na njenom teškom putu ka očuvanju mira

Foto: budućnostsrbijeav

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, razgovarao je telefonom sa predsednikom Francuske, Emanuelom Makronom. Region, ali i situacija na Kosovu bile se teme ovog razgovora.

O razgovoru sa predsednikom Francuske, izvestio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nazvavši ga „odličnim“.

Najpre, razgovaralo se, kaže Vučić, o regionu i aktuelnim političkim promenama u evropskim i globalnim okvirima, ali i kakav će to uticaj imati na Srbiju.

„Razgovarali smo i potrebi za strateškom saradnjom u oblikovanju buduće putanje našeg kontinenta i sveta u celini, kao i u rešavanju hitnih pitanja u pogledu regionalne bezbednosti i ekonomske stabilnosti“.

I dok Evropa prolazi period tranzicije i neizvesnosti, Vučić se, kako objašnjava, u razgovoru dotakao i Kosova, kao teme od značaja za Srbiju, te ukazao Makronu na uslove u kojima tamo živi, kako je ocenio, obespravljena srpska zajednica.

Smatra da bi upravo to pitanje, trebalo da bude visoko pozicionirano na agendi EU:

„Uz snažan diplomatski angažman u cilju konačne realizacije Brisleskog sporazuma i formiranja Zajednice srpskih opština, kao osnove za izgradnju održivog mira i garancije bezbednosti za srpski narod“.

A temelj srpske politike, i to u regionalnim odnosima, jeste dijalog.

A put Srbije ka očuvanju mira, kako mu je kazao Vučić, je težak i zato je od svog sagovornika zatražio pomoć.

„Zato sam zamolio predsednika Emanuela Makrona da stane uz Srbiju na njenom teškom putu ka očuvanju mira i stabilnosti, uprkos svim nedaćama sa kojima se na tom putu susreće“, kazao je srpski predsednik.

Jutros i sa generalom Vazduhoplovne komande NATO-a

Ranije danas Vučić je o Kosovu razgovarao i sa generalom Vazduhoplovne komande NATO-a, Džejmsom Hekerom.

Ovom se NATO zvaničniku srpski predsednik zahvalio na garantu mira i bezbednosti Srba na Kosovu, koje im, kako je kazao, obezbeđuje KFOR.

Posebno mu se zahvalio na poštovanju vojne neutralnosti Srbije.

„Dobar razgovor sa generalom Hekerom sa kojim sam razmotrio bezbednosnu situaciju u zemlji i regionu, posebno na Kosovu i Metohiji, kao i sveobuhvatne aspekte partnerske saradnje koju Srbija ima sa NATO-om. Ponovio sam zahvalnost snagama KFOR-a koje su garant mira i bezbednosti našeg naroda na KiM i izrazio zadovoljstvo izgrađenim međusobnim poverenjem i dobrom saradnjom, koja se razvija uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije“, naveo je Vučić.