Đurić sa Borelom: Srbi na Kosovu trpe nepodnošljiv pritisak

Detalj sa sastanka ministra spoljnih poslova Srbije Marka Đurića i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela (Foto Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)
Detalj sa sastanka ministra spoljnih poslova Srbije Marka Đurića i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela (Foto Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se u Austriji sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom, nakon sastanka ministara spoljnih poslova neformalne grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“ i partnera sa Zapadnog Balkana.

 

Đurić je tokom razgovora sa Borelom o Kosovu. Ministar spoljnih poslova je istakao da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU.

On je govoreći o Kosovu ocenio da je u ovom trenutku potrebno, pre svega, osigurati bezbednost srpskog stanovništva i bez daljeg odlaganja sprovesti sve obaveze iz do sada postignutih dogovora.

“Naglasivši da je situacija po pitanju Kosova i Metohije izuzetno teška. Đurić je ukazao da Srbi trpe nepodnošljiv pritisak kao posledicu kulminacije dugotrajnih i sistematskih jednostranih akcija prištinskih vlasti”, stoji u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije istakao je da je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Srbije. Ukazujući da Srbija deli evropske vrednosti i zalaže se za njih. Kao i da želi da doprinese miru, stabilnosti i prosperitetu Evrope.

Govoreći o značaju regionalne saradnje, Đurić je podvukao da Srbija posvećuje veliku pažnju njenom unapređenju i negovanju što kvalitetnijih dobrosusedskih odnosa. Posebno ističući da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje mira i stabilnosti u regionu, zaključuje se.

Podsetimo, Miroslav Lajčak ostaje na poziciji Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja.

“Miroslavu Lajčaku mandat ističe 31. avgusta. Žozep Borelj odlučio da ga produži za nekoliko meseci“, rekao je jedan diplomata iz Službe za spoljne poslove.