Duhovske zadušnice obeležene na orahovačkom groblju

Foto: Radio Goraždevac
Foto: Radio Goraždevac

Nakon Svete liturgije u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice i parastosa, tridesetak vernika iz Orahovca obišlo je pravoslavno groblje u drugom delu grada. Tamo su ih ponovo dočekali porušeni spomenici, polomljeni krstovi i grobovi zarasli u korov.

Duhovske zadušnice obeležavaju se pred praznik Svete Trojice, poznatog i kao Duhovi.

U Orahovcu se za Zadušnice najpre služi Sveta liturgija na kojoj se prinosi žito, uz imena koja sveštenik čita za vreme parastosa nakon liturgije. Zatim vernici obilaze grobove svojih najmilijih srodnika, prijatelja, komšija. Obično se na groblje odlazi oko 11 časova ali se danas zbog velike vrućine išlo odmah nakon liturgije. Sveštenik Milan Stanojević je na groblju odslužio pomen za upokojene.

U Orahovcu postoje dva srpska-pravoslavna groblja. Groblje u porti crkve Uspenja Presvete Bogorodice na kome su sahranjene prve žrtve 1998. godine i na njemu se sahranjivalo sve do 2014. godine. Vladika raško-prizrenski je tada blagoslovio da se upokojeni ponovo sahranjuju na starom groblju u delu grada gde ne žive Srbi. Nažalost, to groblje čine porušeni i razbacani spomenici, polomljeni krstovi i grobovi zarasli u korov.

Poslednji je na tom groblju sahranjen Orahovčanin Predrag Vitošević, a samo par meseci nakon njegove sahrane, sa njegovog groba je nestao nadgrobni krst. Ovo je jedan u nizu primera skrnavljenja srpskog pravoslavnog groblja u Orahovcu. Meštani čiji su najmiliji sahranjeni na ovom groblju tvrde da su više puta prijavljivali nadležnim organima skrnavljenje spomenika, lomljenje krstova, bacanje smeća, ali ovakve stvari se i dalje dešavaju.

Mnogo grobova je godinama zapušteno, veliki broj niko ne obilazi, zarasli su u korov i nemaju nikakvo obeležje, zbog lomljenja i skrnavljenja spomenika ali i zbog toga što ih niko od rodbine i prijatelja ne obilazi.